időjárás 12°C Helga 2022. október 3.
logo

BorsodChem-közgyűlés: teljes támogatás az igazgatóságnak

MTI
2003.12.17. 10:55

A BorsodChem Rt. igazgatósága maximum az alaptőke 10 százalékáig kapott saját részvény vásárlására felhatalmazást a társaság szerdai budapesti rendkívüli közgyűlésén a tulajdonosoktól.

Az igazgatóság közgyűlés elé terjesztett javaslatát a tulajdonosok 100 százalékban elfogadták. E szerint saját részvény vásárlására 2003. december 18. és a 2005. évi rendes közgyűlés közötti időszakban lesz lehetőség a tőkeszerkezet optimalizálásának elősegítésére, vagy akvizíciós tevékenységnél szükséges részvény jellegű finanszírozás biztosítására, valamint munkavállalói részvényjuttatási program megvalósíthatóságára. A részvényeket 5.300 és 16 ezer forint között vásárolhatja meg tőzsdei úton a BorsodChem. A rendkívüli közgyűlésen a tulajdonosok 89,89 százaléka jelent meg.

A részvényesek szavaztak több alapszabály-módosításról is, amelyeket az európai uniós csatlakozással, és az új gazdasági társaságokról szóló törvénnyel összhangban javasolt az igazgatóság. Az alapszabály-módosításokkal egyebek mellett részletesen meghatározták az alaptőke-emelés szabályait, illetve hogy milyen közgyűlési döntésekhez szükséges kétharmados szavazati többség.

A tulajdonosok elfogadták például azt a módosítást amely alapján az igazgatóság az alaptőkét 2004 január 1-től számított öt éven keresztül bármikor 5 milliárd forinttal felemelhetik. Eddig nem volt korlát az éves tőkeemelés maximumára. Az osztalékfizetés pedig nem pénzbeli vagyoni juttatásként is teljesíthetik az új alapszabály szerint. Nem szavaztak viszont az oroszországi fióktelep alapszabályba emeléséről. A korábbi tervhez képest ez a módosítás azért maradt el, mert nem kapott még meg minden engedélyt az orosz hatóságoktól a BorsodChem.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.