A vesztegetési ügyben már nem csak Csonkát vizsgálják

Vesztegetéssel gyanúsítja a rendőrség azt a két építési vállalkozót, akik először lapunkat tájékoztatták a terézvárosi vagyonkezelő ügyében történt bűncselekményről – tudta meg a lap. A nyomozás során elsőként Csonka Gábor MSZP közeli üzletembert, Lendvai Ildikó frakcióvezető egykori kampányfőnökét gyanúsították meg.

Magyar Nemzet
2004. 01. 23. 6:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már három gyanúsítottja van annak a vesztegetési ügynek, amelynek nyomozását a lap írása nyomán indított a BRFK, egy hangfelvétel alapján, amelyen Csonka Gábor elismeri: Kékesi Tibornak, az MSZP VI. kerületi országgyűlési képviselőjének kenőpénzt juttatott azért, hogy a terézvárosi vagyonkezelő átutalja egy építési vállalkozással szemben fennálló tartozását. A tanúvallomások szerint Csonka ötmillió forint kenőpénzt vett át ifjabb és idősebb Jónás Csaba építési vállalkozóktól, hogy közbenjárása révén a vagyonkezelő kifizesse részükre a csaknem ötvenmillió forintnyi elismert számlatartozását. A kazettán hallható: Csonka egy telefonbeszélgetés során elismeri, hogy az ötmilliót Kékesi Tibor szocialista honatya kapta meg. Ezt a tanúként kihallgatott képviselő cáfolta, mondván, nem ismeri a befolyással üzérkedés gyanújával kihallgatott Csonkát, csak visszaéltek a nevével, és rágalmazzák. Jónásék ugyanakkor plusz egymillió forintot fizettek azért, hogy az önkormányzati vezetőváltás után is kaphassanak munkát a baloldali többséggel irányított kerülettől. Az építési vállalkozók elmondása szerint ezek fejében minden munka után tíz százalékot kellett volna egy bankszámlára átutalniuk az MSZP-nek – legalábbis ezt állította Csonka.

Kovács József alezredes, a BRFK vizsgálati főosztályának gazdaságvédelmi osztályvezető-helyettese a lapnak elmondta: a nyomozást felügyelő Fővárosi Főügyészség állásfoglalása alapján a héten, aktív vesztegetéssel gyanúsítva őket, kihallgatták idősebb és ifjabb Jónás Csabát. – Mindketten panasszal éltek a gyanú ellen, erről várjuk most a vádhatóság véleményét – tette hozzá az alezredes.

Az ügyészségi állásfoglalás szerint azzal, hogy Jónásék lapunkon keresztül hozták a hatóság tudomására a vesztegetés tényét, nem tettek eleget a törvényben előírt kötelezettségüknek, ezért esetükben fennáll az aktív vesztegetés gyanúja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.