Gál J. lakásának árával törlesztettek a Wallis cégnek

Gál J. Zoltán lakásának árával törlesztett a Hunyadorom luxuslakópark beruházója egy több mint harmincmillió forintos tartozást az MSZP-hez több szálon kötődő Wallis Rt. cége felé – derül ki a kormányszóvivő lakásszerződéséből. Gálnak így az édesanyjának korábban vezető beosztást nyújtó társasággal kell rendeznie a számlát. A szóvivővel különmegállapodást kötöttek a budai luxuslakásról. Az utcáról bekopogó állampolgárok ugyanis egy másik vállalkozással szerződve, más feltételek között szerezhetnek tulajdont a lakóparkban.

Magyar Nemzet
2004. 01. 07. 5:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cégadatbázis megtekintésével érthetővé vált, hogy mi okból takarhatták ki Gál J. Zoltán, a kancellária honlapján hétfőn közzétett ingatlan-adásvételi szerződéséből a Market Építő Rt. nevét. Ez a cég ugyanis a Wallis Ingatlan Fejlesztő Rt. többségi tulajdonában áll, amely viszont az MSZP-hez több szálon kötődő vállalatóriás, a Wallis csoport tagja. A Market Építő Rt. volt az egyik kivitelezője az elegáns budai lakóparknak, és a beruházó az elvégzett munka után összesen 65,6 millió forinttal tartozott a Wallis cégnek. Mindez Gál J. Zoltán ingatlanszerződéséből derül ki. Az adásvételi szerződésben a felek a fizetés részleteiről nem szokványos módon állapodtak meg. Az okirat 1.4-es bekezdése sorolja fel, hogy a beruházó mely számlákat nem fizetett ki a Wallis cégnek, majd leszögezik: ebből 30,6 milliós tartozást a beruházó és a kivitelező egymás között már rendezett. A fennmaradó részért cserében (ez már a 2.1-es pontból derül ki) Gál J. Zoltán megkapja a szóban forgó luxusingatlant, egy bonyolult engedményezési ügylet révén.

A szerződés 2.5-ös pontja azt rögzíti, hogy Gál J. nem kulcsra készen jut hozzá a lakáshoz, hanem azon a Wallis cége még különféle „befejező munkálatokat” végez majd, s a 35,18 milliós vételárat is ennek figyelembe vételével állapították meg.

A harmadik oldalra lapozva még különösebb kikötések következnek: itt rögzítik, hogy a kormányszóvivő lakásának megvásárlásával teljes egészében „kiegyenlítésre került” a beruházó Advant Kft. tartozása a Wallis cég felé.
Gál J. Zoltán kedvezményes lakáshiteléről a 3.2.2 pont rendelkezik: „a vevő kijelenti, hogy az ingatlan fennmaradó vételárát, azaz 15 millió forintot a HVB Jelzálogbank Rt., mint a vevő lakás-vásárlását finanszírozó bank fog átutalni a Market Rt. fenti bankszámlájára, a vevő által igényelt kedvezményes hitel címén.” Emlékezetes: a kormányszóvivő hétfőn közleményben hazugsággal vádolta a lapot, bemutatva egyben a HVB vezetőinek igazolását arról, hogy nem szerepel a bank ügyféllistáján, és nincs folyamatban lévő hitelkérelme. Gál azt nem árulta el, hogy a banki vezetők nyilatkozatát megelőzően volt-e folyamatban lévő – azóta esetlegesen visszavont – hitelkérelme vagy sem.

A Magyar Nemzet által megkérdezett ingatlanjogi szakértők az engedményezés és a lakásadásvétel összekötésén túl felettébb különösnek nevezték Gál J. szerződésének 4.1-es pontját is. Ez leszögezi, hogy amennyiben a Wallis cége Gál J. részéről kifizetettnek tekinti a vételár 20,18 millió forintos részét, úgy az eladó hozzájárul a kormányszóvivő 1/1 hányadú, azaz teljes tulajdonrészének bejegyzéséhez. Ebből az következik, hogy az eladó a 15 millió forintos kedvezményes bankhitel folyósításától függetlenül járul hozzá a bejegyzéshez. Ráadásul a szerződés szerint a megállapodás aláírása után az eladó öt napon belül Gál
J. Zoltán birtokába adja az ingatlant, függetlenül a vételár kifizetésétől.

A lakáspiaci gyakorlat szerint a teljes tulajdonjog csak a bankhitel folyósítása után szerezhető meg, és akkor is csak a hitelt kiutaló intézet jelzálogának bejegyzésével. Az utolsó oldalon olvasható a már említett különös záradék is. Ez tartalmazza, hogy az eladó, azaz az Advant Kft. engedményezi a Gál J. Zoltán által befizetendő vételárat a Wallis cége felé. A fentieket összegezve tehát kijelenthető, hogy a Hunyadorom lakókert beruházója részben a kormányszóvivőnek juttatott lakással fizette meg az MSZP-hez több szálon kötődő Wallis Rt. egyik cége felé fennálló tartozását. Így a vételárat és a lakáshitelt Gál J. Zoltánnak kizárólag a szocialistákhoz közel álló vállalkozással kell rendeznie. A szóvivő tegnap állította: a pénzt már átutalta az amúgy az édesanyjának is munkát adó vállalatcsoportnak.

Tegnap az is kiderült, hogy az utcáról bekopogó polgárok más elbánásban részesülnek. A www.hunyadorom.hu című honlapon olvasható, hogy a lakások kizárólagos forgalmazója a Szépvölgyi 70. Kft. Az információs telefonvonalon is ez a cég jelentkezett be, ahol a Magyar Nemzetnek megerősítették, hogy az értékesítést a Szépvölgyi, tehát nem az Advant Kft. végzi. Tény ugyanakkor, hogy a két cég tulajdonosi háttere részben azonos.

***
A kormányszóvivő édesapja, Gál Zoltán MSZP-s honatya az Országgyűlés elnökeként 1995-ben 23 millió forintért vásárolt egy 260 négyzetméteres, garázzsal, terasszal ellátott hűvösvölgyi házat a szocialistákhoz több szálon kötődő Wallis Rt.-től. A cég a vételárból ötmillió forintot meg is hitelezett a honatyának. Az üzlet létrejöttekor egyébként egy lakótelepi lakás négyzetméterára is meghaladta a 68 ezer forintot. A szóban forgó Kondorkert utcai ingatlanban több tucat, a Wallis csoporthoz tartozó társaság volt bejegyezve. Gál felesége – a kormányszóvivő édesanyja – pedig a Wallis Rt.-hez tartozó cégek egy részének jogi képviselőjeként és jogtanácsosaként tevékenykedett, s irodája is a Wallis székházában volt fellelhető.

A 2002-es kormányváltást követően a Miniszterelnökség közbeszerzési igazgatósága által kiírt, felső kategóriás személygépkocsik szállítására vonatkozó tenderen egyébként két kategóriában volt befutó a Wallis Motor Kft., amely összesen hatvan luxusautóra vonatkozóan kapott megrendelést, 535 millió forint értékben. Az oktatási tárca hirdetéseinek megjelentetését pedig bruttó 27,5 millió forint értékben a Café Reklám Kft. végezheti, amelyben szintén érdekelt a Wallis. A vállalkozás egyébként a Magyar Követeléskezelő Rt.-től is megbízást kapott, médiafoglalásra közel húszmillió forintot költhet. Közbeszerzési pályázatokat követően több millió forintos megrendeléseket teljesíthet az Elender Üzleti Kommunikációs és Szolgáltató Kft. Csakúgy, mint a Hungaroholding Consulting Rt., amely 33 millió forintot nyert a Promei Modernizációs és Euroatlanti Integrációs Projekt Iroda Kht.-tól, gazdaságfejlesztési programok elkészítésére. A kancellária Informatikai Kormánybiztosságának tenderén alvállalkozóként több mint négymillió forintért végezhetett portálfejlesztési feladatokat a Webigen Üzleti Kommunikációs Szolgáltató Rt., amelyben szintén érdekelt a Wallis.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.