Gál J. még időben vásárolt?

Gál J. Zoltán kormányszóvivő az általa bejelentett szigorítások előtt néhány héttel a HVB Bank Rt.-től felvett kedvezményes kamatozású lakáshitel igénybevételével vásárolt Budapest egyik legelitebb lakóparkjában egy nyolcvankét négyzetméteres lakást – legalábbis ez derül ki a lapunk birtokában lévő adásvételi szerződésből. A politikus a megállapodás vonatkozó pontja ellenére cáfolta, hogy kedvezményes hitelt vett fel.

Magyar Nemzet
2004. 01. 05. 7:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gál J. Zoltán MSZP-s honatya, kormányszóvivő december 10-én jelentette be a Medgyessy-kabinet „hideg fejjel, de nehéz szívvel” meghozott döntését, miszerint a lakáshitelek kamata új lakás esetében öt százalékról nyolcra, használtak esetében pedig hatról 9,6-re emelkedik. Hangsúlyozta: a kormány az indokolatlan, csupán befektetési célú lakásvásárlások helyett a megtakarítások ösztönzése és a költségvetési kiadások mérséklése céljából döntött a lakáshitelezés korábbinál rugalmasabb rendszerének bevezetéséről. Gál J. a kormányszóvivői tájékoztatón többször kiemelte, hogy a döntéseknek nincs visszamenő hatályuk. Így aztán őt magát sem érinthették a szigorítások, hiszen ekkor már három hete, november 19-én megköttette adásvételi szerződését a XII. kerületi Dániel úti lakópark egyik luxuslakására. A politikus a 82 négyzetméteres lakáshoz a HVB Banktól vett fel kedvezményes, 15 millió forintos lakáshitelt. Jelenleg új lakásnál 15 millió forint az igénybe vehető támogatott hitel felső határa.

A szóvivő által megvásárolt ingatlan – amelyhez egy teremgarázsrész is tartozik – a Magyar Nemzet birtokába kerülő szerződés szerint 35,2 millió forintért cserélt gazdát. A megállapodásból kiderül az is, hogy a lakás még nincs teljesen kész. Gál J. Zoltán a Magyar Nemzet megkeresésére leszögezte: nincs kedvezményes lakáshitele. Arra a felvetésre, hogy akkor miképpen tartalmaz az általa aláírt, ügyvéd által is szignált szerződés az állításával ellentétes információkat, már nem volt hajlandó válaszolni.

– Majd meglátom, hogy milyen dokumentumokkal rendelkezik a Magyar Nemzet és ennek megfelelően teszem meg esetleges jogi lépésemet – tette hozzá. Azt elismerte, hogy részt vett a lakáshitelek szigorítására vonatkozó döntés előkészítésében, azt azonban már nem árulta el, hogy miképpen, szerinte ugyanis ez nem nyilvános információ. Gál J. a további kérdéseinkre megtagadta a válaszadást, így nem tudtuk meg, hogy időközben netán módosították, érvénytelenítették a szerződést vagy sem.
Medgyessy Péter a Népszabadságnak adott interjújában a kormánytagok lakáshitelügyletei kapcsán közölte: ha a hitelfelvételek abban az időszakban történnek, amikor már tudni lehet, hogy a kormány így fog dönteni, akkor ez megengedhetetlen. A miniszterelnök ugyanennek a lapnak néhány nappal korábban adott másik interjújában a lakáshitelekről szóló döntést firtató újságírónak így fogalmazott: „Ön mit választana: épüljön több lakás azokból a nagyobb összegű hitelekből, amelyeket a jobb módúak vesznek igénybe a kevésbé jómódúak adóforintjainak terhére, vagy értékelődjön le a forint, és ezért veszítsen értékéből a családi pótlék, a nyugdíj, és ne hozzanak tőkét ide külföldről?” A döntést magyarázó kormányzati kommunikáció azt hangsúlyozta, hogy a korábbi lakástámogatási rendszer igazságtalan módon a tehetősebbek számára volt előnyös.

Emlékezetes, hogy Magyar Bálint oktatási miniszter még 30 millió forint kedvezményes hitelt vett fel a Medgyessy-kabinet első lakáshiteleket érintő szigorítása előtt egy II. kerületi, kiemelt zöldövezeti ingatlan megvásárlásához, amelynek vételára 93,5 millió forint volt. (Magyar Bálint egyébként további 30 milliós, piaci alapú hitelt is felvett.) Csabai Lászlóné (MSZP) lakásügyi kormánymeghatalmazott is elismerte, hogy élt a kedvezményes lakáshitel lehetőségével. Kökény Mihály (MSZP) egészségügyi miniszter és felesége nem sokkal azelőtt vett fel 30 millió forintos, államilag támogatott lakáshitelt, hogy kiderült: a kormány a félére csökkenti a hitelplafont. A Népszava közlése szerint élt a kedvezményes hitelfelvétel lehetőségével Kovács László (MSZP) külügyminiszter is.

Az érintettek rendre cáfolták, hogy bármilyen információjuk lett volna a kormány megszorításairól, és leszögezték: úgy vették igénybe a kedvezményeket, mint bármelyik más állampolgár.




Álom luxuskivitelben
Ezzel a minősítéssel ajánlják a www.hunyadorom.hu internetes weboldalon azt lakóparkot, amelyben a kormányszóvivő is vásárolt. A hirdetés szövege szerint a Hunyad-orom lakókert ingatlanfejlesztői 2000 szeptemberében, Buda egyik legszebb kerületében kivételes adottságú új otthonok építésébe kezdtek. A luxuslakások a XII. kerületi Dániel útról emelkedő hegyoldal, ősfákkal borított magaslati pontjain épülnek. Mind az ingatlanpiaci szakértők, mind a laikusok egyetértenek abban, hogy az épülő lakókertnek otthont adó telek olyan adottságokkal bír, amelyek páratlanok a budai hegyvidék tekintetében. Az épületek kelet–nyugati tájolású teraszairól augusztusban, egy könnyű esti vacsora mellett akár a tűzijátékot is megcsodálhatják anélkül, hogy át kellene lépniük otthonuk küszöbét, hiszen egyedülálló panoráma nyílik az egyik oldalon a városra, a másik oldalon pedig a budai hegyekre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.