időjárás °C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

A kormány több adót szedne be a közeljövőben

Magyar Nemzet
2004.02.23. 06:08

A Pénzügyminisztérium a lap birtokába került előterjesztése – az eddigi kormányzati megnyilatkozásokkal ellentétben – elismeri, hogy a kedvezőtlen makrogazdasági mutatók alapján a gazdaság helyzete azonnali és mélyreható beavatkozásokat tesz szükségessé.

A február 25-i kormányülésre készített helyzetjelentés alapján hazánk államháztartási hiánya „elfogadhatatlan szintet ért el”, a közszférára vonatkozó kormányzati ígéretek pedig részben fedezetlen kötelezettségvállalást jelentenek az állam számára. A dokumentumból az is kiderül, hogy a pénzügyi tárca tisztában van a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletére (PSZÁF) vonatkozó, 573 millió forintos megszorítás törvénytelenségével, ezért javasolja a felügyelettel kapcsolatos jogszabály mielőbbi megváltoztatását.

A PM előterjesztése hangsúlyozza, hogy a már kihirdetett, valamint a „most még nem vállalt döntések” politikai hatása nyilvánvaló, ugyanakkor a magyar gazdaság leromlott helyzete miatt elkerülhetetlen intézkedések halogatása még károsabb lenne. A pénzügyi tárca az adóbevételek mielőbbi növelését javasolja – különböző konstrukciókkal és a beszedés hatékonyabbá tételével.
A Pénzügyminisztérium anyaga részletes listát közöl a lakosságtól beérkezett költségcsökkentő indítványokról. A javaslatok közé tartozik az országgyűlési képviselők számának és juttatásainak csökkentése, valamint a közbeszerzésről a nyílt piaci versenyeztetésre történő áttérés. A szóban forgó lista szerint a lakosság számos esetben indítványozta a közpénzügyi államtitkárság megszüntetését, valamint a pazarló reprezentáció visszafogását is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.