időjárás 6°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

A nyereségadó Németországban a legnagyobb

MNO
2004.02.06. 08:49

Európai viszonylatban Németországban a legmagasabb a vállalkozási nyereségadó – áll egy most közzétett német tanulmányban. A piaci mozgásokat figyelő Szövetségi Pénzügyi Hivatal szerint a szövetségi és helyi adókat összesítve a német társasági nyereségadó eléri a 40 százalékot. Egyetlen európai ország kormányzata sem profitál annyit a vállalkozásokból, mint a német.

Földrészünkön Észtországban a legalacsonyabb a nyereségadó, ahol gyakorlatilag nincs is ilyen (a kulcs nulla százalék). Az észteket Írország követi 12,5 százalékkal, a további sorrend: Lettország (15 százalék), Szlovákia (25 százalék), Lengyelország (27 százalék), Nagy-Britannia (30 százalék), Cseh Köztársaság (31 százalék), Ausztria (34 százalék) és Franciaország (35,4 százalék).

A Szövetségi Pénzügyi Hivatal tanulmánya szerint az új tagországok csatlakozásával az adóverseny kiéleződik. Példaként Szlovákiát említik, ahol január elsejével egységes, 19 százalékos társasági és személyi jövedelemadót vezettek be – adta hírül az euro.hu.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.