időjárás 3°C Virág 2022. november 26.
logo

Az egészségügy felkészült a madárinfluenzára?

Tar Zsuzsanna
2004.02.05. 14:17

Felkészülten fogadná a madárinfluenza hazai megjelenését a magyar egészségügy és ezen belül az Állami, Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Sőt, az országos tiszti főorvos állítása szerint az ÁNTSZ egy lehetséges világjárvány esetére akciótervvel is rendelkezik. "Megnyugató" tény, hogy a szükséges vakcinák "gyors" előállítása másfél hónapot igényelne. A vírus csak az élő beteg állattal való érintkezés útján terjedhet át az emberre, az élelmiszerből történő fertőzés nem lehetséges.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) útmutatásai alapján mind állategészségügyi, mind humánegészségügyi vonatkozásban fel vagyunk készülve a szükséges intézkedések megtételére – jelentette ki Bujdosó László. Az országos tiszti főorvos elmondása szerint a járvány magyarországi terjedését szükség esetén tömeges védőoltásokkal akadályoznák meg. Hozzátette: a vakcina gyors előállítására – ami mellesleg másfél hónapot venne igénybe – megfelelően felkészültek. Bujdosó emlékeztetett: az elmúlt öt évben négy alkalommal már megjelent ez a fajta vírus néhány államban, ám ezek egyike sem vált világméretűvé. A jelenlegi vírus sem a madarak, sem az emberek között nem okozott megbetegedést Európában, és ilyen esettel Magyarországon még soha nem találkoztak.

- Január 27-e óta Thaiföldről tilos behozni Magyarországra bármilyen szárnyasból készült élelmiszert és ezt az intézekedést előreláthatóan a többi fertőzött országra is kiterjesztjük – közölte
Biacs Péter, a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgatója. Szakemberek bebizonyították, hogy a vírus csak az élő beteg állattal való érintkezés útján terjedhet át az emberre, az élelmiszerből történő fertőzés nem lehetséges. Jelenleg legalábbis nincs igazolt esete annak, hogy a fertőzés emberről emberre is terjedne.

Ma Vietnamban az illetékesek bejelentették: újabb halottja van a madárinfluenzának, egy 16 éves lány, s ezzel 12-re nőtt a vírus halálos áldozatainak, és 16-ra a fertőzöttek száma az országban.

Az Európai Unió után Amerika is betiltotta a baromfiimportot – értesült a Magyar Rádió. Az EU már január végén meghozta ezt a döntést és két napja meghosszabbította a tilalmat augusztus közepéig. Az ENSZ a további esetek miatt hangsúlyozza: szakosított szervezetei szerint sürgős intézkedésekre van szükség a madárinfluenza terjedésének megakadályozására. Az egészségügyi és a mezőgazdasági világszervezetek képviselőinek római tanácskozása után megfogalmazott nyilatkozat kiemeli: a kór mindaddig az emberre is veszélyt jelent, amíg az ázsiai szárnyasok fertőzöttek. Megoldást a szárnyasok beoltása, és a szigorú ellenőrzés jelenthet.

A thaiföldi állategészségügyi intézet november óta gyanította, hogy a madárinfluenza kórokozója tizedeli a szárnyasállományt, de hallgatott róla, hogy ne keltsen pánikot és nehogy kárt okozzon az ország gazdaságának. Thaiföldön eddig 126 járványgócot észleltek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.