időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Chirac: minden energiával az európai alkotmányért!

MTI
2004.02.24. 09:47

Az európai alkotmány elfogadása a következő hónapok elsődleges tétje, „ezért szenteljük ennek minden energiánkat” – jelentette ki Jacques Chirac kedden az Országházban, az Európa jövőjéről mondott beszédében.

„Fogadjuk el az alkotmányt, (...) mihelyt lehet. Szavazzunk bizalmat az ír EU-elnökségnek, és bízzuk meg a jövő hónapi csúcstalálkozón (...) a szükséges kezdeményezések megtételével, amennyiben úgy ítéli meg, hogy június vége előtt megvannak a siker feltételei” – mondta a francia elnök, aki hivatalos látogatáson tartózkodik Budapesten.

Chirac kiemelte: egy esetleges kétsebességes Európa miatt felvetődő kétségekkel szemben Franciaország huszonötödmagával együtt kívánja Európát építeni. Hozzátette: sem megosztott, sem megbénult Európát nem akarnak.

„Az unió köteles pénzügyi szolidaritást vállalni az új tagállamokkal, ahogyan ez az előző bővítések során is történt.”

Kitért arra: Franciaország erősen támogatja a demokratikus és gazdasági reformok folyamatát végigkísérő és elősegítő magyar kezdeményezéseket a Balkán térségében és Ukrajnában.

Szólt arról, hogy a francia vállalkozók számára Magyarország kiválasztott ország, „az egyik legfontosabb viszonyítási pont Közép-Európában”. Chirac arról is beszélt, hogy támogatja a budapesti francia nyelvű egyetem tervét.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.