időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Eltúlzottak az EU aggodalmai

Világgazdaság
2004.02.16. 08:40

Az EU jelenlegi tagországai mielőbb pontosan és végérvényesen ki kell, hogy nyilvánítsák, milyen feltételekkel hajlandók fogadni a munkavállalóinkat, nyilatkozta a Világgazdaságnak Juhász Endre tárca nélküli integrációs miniszter.

Sajnálatos, hogy az Európai Unió tagállamai nyilvánvalóan késlekednek a munkaerő-áramlás bővítés utáni szabályozásával kapcsolatban, jelentette ki az unióval tárgyaló miniszter, emellett felhívta a figyelmet arra, hogy a csatlakozási szerződés visszásságokra is feljogosít. A csatlakozási tárgyalások 2002-es koppenhágai lezárásakor csupán egy-két jelenlegi tagállam adta tudtul, hogy élni kíván az átmeneti intézkedések lehetőségével. A többi tagállam ezzel szemben biztatóan nyilatkozott munkaerőpiaca megnyitását illetően.

Azóta a múlt hét végén másodszor is szigorított Hollandia, mely döntést sajnálatos visszalépésnek minősítette Juhász Endre. Szerinte Magyarország részéről egyik jelenlegi tagállamot sem fenyegeti tömeges munkaerő-beáramlás, eltúlzottak az aggodalmak. Nem egyértelműen kedvezőek a Nagy-Britanniából érkező információk sem. A The Times szerint a csatlakozó államok polgárai megszorítás nélkül vállalhatnak majd munkát, a The Guardian viszont mégis korlátozásról szól.A hét vége híre volt az is, hogy Írország nem tervez szigorítást, május 1-jétől, korábbi ígéretének megfelelően megnyitja munkaerőpiacát.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.