időjárás 5°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Erősödött az euró Greenspan beszéde után

MNO
2004.02.11. 18:54

Az euró árfolyama egy csapásra fél százalékkal erősödött a dollárhoz képest Greenspan szerdai törvényhozási beszéde után. A Fed-elnök az amerikai folyó fizetési mérleg csökkenése szempontjából a dollár gyengeségét előnyösnek nevezte, emellett a "kiváró" Fed-kamatpolitika mellett is érvelt - írja a hvg.hu.

Az euró a New York-i pénzpiacon 1,2729 dollárig szaladt Greenspan szavainak elhangzása után, majd fél órával később átlépte az 1,28-at is. Minden jelentősebb nemzetközi valuta erősödött az amerikaival szemben.

Az amerikai értékpapír piacokon a részvények árfolyamát erősítette Greenpan mondandója: a New York-i tőzsde DJIA mutatója, amely a kereskedés első félórája után, a Fed-elnök beszéde előtt egy órával 20 pontos veszteségben volt, a beszéd után fokozatosan 70 pont nyereségben ment át. A Nasdaq mutatója 2 pontnyi veszteségét 7 pontnyi nyereségre váltotta ez idő alatt.

Összességében derűlátó értékelést adott az amerikai gazdaság állapotáról, és megismételte a Fed készségét a jelenlegi pénzügyi politika folytatására a gazdasági növekedés és munkahelyteremtés érdekében szerdai, félévenként esedékes kongresszusi beszámolóján az amerikai Fed elnöke. Alan Greenspan mindazonáltal figyelmeztetett az alacsony kamatok véges fenntarthatóságára, a gyenge dollár inflációgerjesztő hatására, valamint a magas költségvetési hiány és folyómérleg deficit véges finanszírozhatóságára. Greenspan azt is hangsúlyozta, hogy bár a dollár árfolyamának meredek esése eddig nem növelte az inflációt az importárakon keresztül, de ez nem folytatódhat így vég nélkül.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.