időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Kritikus állapotban 77 kilométernyi vízcső

MNO
2004.02.12. 07:06

A vízvezeték-hálózat állapota miatt bármikor megismétlődhet a keddi vízcsőtörés a fővárosban. A Fővárosi Vízművek Rt. tavaly felmérte a budapesti hálózatot, és 77 kilométernyi szakaszról megállapította, hogy kritikus állapotban van – írja az egyik napilap. Idén kétszer annyit költenek a csövek cseréjére, mint tavaly, a munkák miatt forgalomkorlátozások várhatók.

A hirtelen lehűlés is okozhatta a keddi csőtörést Budapest I. kerületében, a Pauler utca és a Mikó utca sarkánál. Egy 30 és egy 50 centi átmérőjű nyomócső sérült meg, a vízsugár több emelet magasra lövellt fel, károkat okozva a környéken parkoló autókban. A cső életkora nem indokolta a balesetet, noha a vasból készült vezetéket az 1920-as években fektették le, de vannak ennél régebbi vezetékek is a fővárosban – mondta a Magyar Hírlapnak Péterffy Gábor, a közműcég kommunikációs igazgatója. A vízművek vizsgálja a történtek okait.

A keddi csőtörés bármikor megismétlődhet, annyira rossz állapotú a budapesti vízcsőhálózat egy része. A vízművek a másfél évvel ezelőtti csőtörés-sorozat után felmérést készített a teljes rendszerről. Az ötezer kilométeres hálózatból 77 kilométernyi csövet kritikusnak minősítettek, ezeken a szakaszokon nem halogatható tovább a teljes felújítás. Ezért idén csaknem kétszer annyit költenek felújításra, mint tavaly: mintegy 70 kilométernyi vezetéket cserélnek ki 3,3 milliárd forintból.

A beruházások miatt több helyütt kell forgalomkorlátozásra számítani. Így például a XIII. kerületben a Tatai úton, az V. kerületben a Hold utcában, a Nádor utcában és a Váci utcában, továbbá a III. kerületi Árpád fejedelem útján is. A munkák okozta kényelmetlenséget a vízművek egyhavi vízszámla elengedésével kompenzálja a felújítás környékén élőknek – adta hírül az origo.hu.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.