időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Szórólapokon kér pénzt a siklósi kórház

Origo
2004.02.11. 10:30

Újsághirdetésekben és szórólapokon kér adományokat a nehéz anyagi helyzetbe került siklósi kórház. Pénzre van szükségük a fennmaradáshoz, de ha elég adomány összejön, akkor juthat a vécék és föürdőszobák felújítására is. A kórház dolgozói közben felajánlották, hogy lemondanak fizetésük egy részéről az intézmény megmaradása érdekében.

A napokban adománygűjtő kampányt indított a siklósi kórház. A közel 11 ezer lakosú Baranya megyei település kórházának ügyvezető igazgatója, dr. Fülöp Erzsébet az Origonak elmondta: szórólapokon és újsághirdetésekben kérnek anyagi segítséget, az adományok fogadására pedig egy külön számlát is nyitottak. Az intézményt 110 évvel ezelőtt is közadakozásból építették, most hasonló módon próbálják megoldani a fennmaradást és az esetleges fejlesztést.

A lakosságtól fejenként 1000 forintot várnak, a vállalkozóktól, cégektől többet. A kórház legalább 20 millió forintnyi adomány befolyását várja a kampánytól. Fülöp Erzsébet elmondása szerint nemcsak helyi, hanem országos szinten is kampányolnak majd. Mivel az idegenforgalmi szezon idején az ország más részeiből érkező emberek is megfordulnak a kórházban, így az ő segítségüket is várják – tette hozzá az igazgató.

Az Origo kérdésére Fülöp Erzsébet elmondta: a kampányt egyrészt a fejlesztések – például a vécék és fürdőszobák felújítása –, másrészt a kórház megmaradása érdekében indították. Az anyagi nehézségek mértékére jellemző, hogy az intézmény dolgozói felajánlották, három hónapig fizetésük 10 százalékát visszautalják a kórháznak. Az igazgató közlése szerint erre a vezetés nem szívesen tartana igényt, ugyanis „nehéz úgy dolgozni, hogy több munkát kell elvégezni kevesebb pénzért”.

Az adománygyűjtés mellett a kórház szeretné bővíteni a tulajdonosi kört is. Jelenleg négy önkormányzat tulajdonolja az intézményt, amelynek közel 170 dolgozója van, és 105 kórházi ággyal rendelkezik. A kisebb intézmények közé tartozó siklósi kórháznak 50 ezer fős ellátási területe van. Megkerestük a kórházban főtulajdonos siklósi önkormányzatot is az ügyben, ott azonban későbbre ígértek választ.

Nem a siklósi kórház az első, amely hirdetésben kér segítséget a lakosságtól. Tavaly júliusban a Szegedi Tudományegyetem docense adott fel apróhirdetést, hogy papírtörülközőt, gumikesztyűt, toalettcikkeket, irodaszereket és pénzadományt kérjen az egyetemi belgyógyászat részére.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.