Tóth András váratlan vallomást tett Bácskairól és Kulcsárról

Bácskai János "furcsa" kapcsolatban állt Kulcsár Attilával és nem volt felhatalmazása a vele kapcsolatos információgyűjtésre - fejtette ki Tóth András titkosszolgálatokat irányító politikai államtitkár, a nemzetbiztonsági tábornok ellen bűnpártolás miatt indult perben, a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa előtt szerdán.

MTI
2004. 02. 18. 15:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kulcsár Attila telefonjának lehallgatásából származó információk szerint „furcsa kommunikáció volt Bácskai János és Kulcsár Attila között. Tartalma, nexusa, stílusa baráti, nem pedig hivatalos, semleges volt” – mondta tanúvallomásában a politikai államtitkár.

Kulcsár Attila 2003 júniusában arra kérte a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ jelenleg felfüggesztett főigazgatóját, működjön közre abban, hogy a rendőrség előzze meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét a K and H Equitis iratainak biztosításával, nehogy eltűnjenek azok – mondta Tóth András.

Hozzátette: erről az információról tájékoztatták a felügyeletet, majd a rendőrség kiment és korrektül intézkedett az iratok begyűjtéséről. Erről a szolgálat információi szerint Bácskai János tájékoztatta Kulcsár Attilát.

Tóth András elmondta azt is: miután Kulcsár Attila figyelése közben észlelték, hogy a célszeméllyel „magyarázatra szoruló” kapcsolatot tart a tábornok, megkerestette Bácskai Jánost, és június 25-én megbeszélést tartottak.

Bár Kulcsár Attila sok állami tisztségviselővel tartott kapcsolatot, ettől különbözött a Bácskai Jánoshoz fűződő kapcsolata, mely bensőséges volt és szokatlan módon, egy állami szervvel szemben egy másik állami szerv közreműködésére irányult – jegyezte meg a politikai államtitkár.

Ugyanakkor ezzel kapcsolatban Bácskai János a tárgyaláson azt hangsúlyozta, hogy nem valamiféle kalandvágyból tett lépéseket Kulcsár Attila irányába, hanem nemzetbiztonsági tábornokként lehetőséget látott arra, hogy a célszemély közelébe férkőzzön akkor, amikor a szolgálatok még csak lehallgatást végeztek.

Kérdésre Tóth András elmondta, hogy Kulcsár Attilával „történetesen éppen azon a napon találkozott, mint Bácskai Jánossal”, de az nem hivatali helyiségében, és nem Bácskai János közvetítésével jött létre. Tóth András elmondta: Kulcsár Attila eléggé zaklatottan próbálta őt meggyőzni arról, hogy elszámolási problémák vannak, nem tudja mekkora a hiány, de a bankrendszerbe vetett bizalom megingása nagyon súlyos helyzetet eredményezhet.

Tóth András vallomásában hangsúlyozta, hogy akkoriban még nem volt annyi információja a sikkasztási ügyről, mint jelenleg. Akkor elsősorban a Pannonplast felvásárlása került látókörbe.

Tóth András szerdai tanúvallomására váratlanul, a bíróság által tervezettnél napokkal hamarabb került sor. Éppen Papp Csaba, az ORFK tisztje tett tanúvallomást, amikor jelezték a bírónak, hogy kint vár a politikai államtitkár. Délelőtt erre félbeszakították a tiszt meghallgatását és rövid szünet után Tóth András következett. A nap folyamán folytatja tanúvallomását Papp Csaba, majd várhatóan az ORFK más tisztjeinek, így például Bolcsik Zoltánnak és Molnár Csabának a meghallgatására is sor kerül még.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.