időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Tranzitgáz lopással vádolják a Beltransgazt

MNO
2004.02.19. 07:36

Az orosz Gazprom gázmonopólium szerda este teljesen beszüntette a Fehéroroszországba és a rajta keresztül Németországba, Lengyelországba és a balti államokba irányuló szállításokat, a tranzitgáz megcsapolásával vádolva a fehérorosz állami Beltransgazt.

A Gazprom elismerte, hogy csak részlegesen tudja más, Fehéroroszországot elkerülő útvonalakon küldött gázszállításainak növelésével pótolni német, lengyel és balti vásárlóinak esetleges veszteségeit, de a felelősséget teljes mértékben a Beltransgazra hárította. A Gazprom már január eleje óta nem szállít földgázt Fehéroroszország számára, árvitájuk miatt. A két Gazprom-barát független szállító közül az Itera egy hete, a Transnafta pedig szerda reggel ugyancsak leállította a Gazprom hálózatán keresztül áramló szállításait.

A Gazprom fő tranzitvezetékei Ukrajnán keresztül futnak. Fehérorszországon át évente 22-24 milliárd köbméter gázt küld Lengyelországba, Németországba, néha Hollandiába is. Ez összexportjának 16-17 százalékát teszi ki – olvasható az origo.hu-n.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.