időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Van értelme még az influenza elleni oltásnak

MNO
2004.02.05. 12:19

Az influenzajárvány kezdetén is van értelme a védőoltások beadásának - hívta fel a figyelmet az országos tiszti főorvos csütörtökön a szaktárca budapesti sajtótájékoztatóján.

Az influenza elleni védettség az oltást követő tíz napon belül kialakul, ezért még javasoljuk a vakcina beadását – mondta Bujdosó László. – Magyarországon egy influenzajárvány hat, nyolc, tíz hét alatt zajlik le, és ennek még az elején tartunk – közölte.

Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta: nem kell a védőoltások hiányától tartani, a gyógyszertárakban továbbra is kapható, vényre kiváltható vakcina.

A tiszti főorvos elmondta: a háziorvosi rendelőkben idén mintegy 1 millió 300 ezer ingyenes vakcinát osztottak szét, védőoltást összesen mintegy másfél millióan kaptak. Emellett a tavalyi influenza elleni oltások egyeseknél még ebben az évben is védettséget jelentenek – tette hozzá.

Az esethalmozódásról – amely már a járvány kezdetét jelenti – beszámolva elmondta, hogy az ötödik naptári héten Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Vas megyéből, valamint a fővárosból mintegy 15 ezren fordultak orvoshoz influenzás panaszokkal. Közülük több mint háromezren táppénzes állományba, 1400 betegnél észleltek szövődményeket, és 23 esetben szorult további kezelésre a páciens.

A főorvos kitért arra, hogy országosan a megbetegedések száma még nem érte el a járványt jelentő szintet. Bujdosó László hozzátette: az OEK eddig 35 mintából igazolta az influenza A-vírust, négyből pedig a B-t. (mtv.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.