időjárás °C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Végleg csődbe mehet a BKV

Magyar Nemzet
2004.02.16. 06:05

Március közepéig kell pályázniuk az önkormányzatoknak a tömegközlekedési normatíva összegére, de az igényelt támogatás csak az év második felében érkezik meg. A BKV engedélyt kapott 15 milliárd forintnyi hitel felvételére, ám elképzelhető, hogy az év végéig ennek a kétszeresére lesz szüksége.

Csak az év második felében juthatnak hozzá az önkormányzatok a tömegközlekedési normatíva összegéhez. A dokumentumokkal alátámasztott támogatási igényeket a helyhatóságoknak március közepéig kell eljuttatniuk a Magyar Államkincstár területi igazgatóságához. A normatíva odaítéléséről egy, a gazdasági és a Belügyminisztérium által létrehozott tárcaközi bizottság dönt.

Vajda Pál főpolgármester-helyettes a Magyar Nemzet kérdésére elmondta: a BKV-nak majdnem mindegy, hogy mikor kapja meg a tömegközlekedési normatíva hétmilliárd forintos összegét. Ez a pénz ugyanis a főváros hatmilliárd forintos támogatásával együtt sem elegendő a stabil működéshez. A múlt héten a közgyűlés tulajdonosi bizottsága 15 milliárd forintnyi hitel felvételét engedélyezte a közlekedési vállalatnak, ám Vajda szerint még ez sem lesz elég.

A főpolgármester-helyettes szerint már most biztos, hogy több milliárd forintnyi kölcsönre lesz szükség a most jóváhagyott hitelösszegen felül. A Magyar Nemzet úgy tudja: nem elképzelhetetlen a további 15 milliárd forintos kölcsönfelvétel sem. Ebből az összegből azonban a BKV még mindig nem tud fejleszteni, a pénz csak a működésre lesz elegendő.

Mint arról már a Magyar Nemzet beszámolt, a közlekedési vállalat tavalyról 16 milliárdos adósságot hozott át. Az idei hitelfelvétellel együtt a cég tartozásállománya 38 milliárd forint.

Gidró Kriszta

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.