Pokorni Zoltán: Gyanús pénzügyi tranzakció a felsőoktatásban

Gyanús pénzügyi tranzakciónak nevezte Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke tegnap a felsőoktatási beruházásokkal kapcsolatos kormányzati lépéseket, mivel a takarékosságnak mondott akció az egyetemek és főiskolák esetében adósságcsapdát és pazarlást jelent. A szaktárca másként látja.

Magyar Nemzet
2004. 03. 03. 7:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másfél milliárdos költségtöbbletet eredményez a felsőoktatási beruházások átütemezése, ezzel a kifizetéseket a következő kormányra hagyományozzák. Az elvont hétmilliárd forintból öt és fél ilyen átütemezést jelent, mivel ezeket még az idén kellene kifizetni – jelentette ki Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke. Hozzátette: mindezt hitelfelvételként kell értelmezni, mivel a kormány másfél milliárd forintot „betol” a bankokba közbeszerzés nélkül. „Pénzügyi technikákkal, faktoring szorzókkal, követelés-átütemezéssel ugyanazt csinálják, amit eddig: felélik a jövőt, növelik a valamennyiünket terhelő államadósságot” – vélekedett a politikus. Közölte: az Oktatási Minisztérium (OM) megemelteti a beruházásokra szánt összeget, és ezért újratárgyalják a szerződést a kivitelezővel a 20-25 százalékkal növelt összegű számlákról.

Az új megállapodások alapján a követelést eladják faktoring cégeknek. Ezeknek a kiválasztása folyik jelenleg. A cég kifizeti diszkont áron a kivitelezőt, és két vagy három év múlva 25 százalékkal magasabb összeget hajt be a kormánytól – fogalmazott. Kiemelte: a pénzügyi tranzakcióban a lista élén egy elhíresült pénzintézet, a K&H Bank Rt. szerepel.
Pokorni Zoltán megállapításait az OM közleményben utasította vissza. A dokumentum szerint az átütemezéseket és takarékossági intézkedéseket a tárca a hatályos jogszabályoknak megfelelően hajtja végre. Az intézményvezetők és a tárca is csak a jogszabályokban rögzített módon és feltételekkel vállalhat kötelezettséget – állítja a minisztérium.




Kevesebb felvételiző? Kedd délutánig 92 ezer felsőoktatási jelentkezési kérelem érkezett be az Országos Felsőoktatási Felvételi Irodához. Tavaly mintegy 160 ezer diák jelentkezett egyetemre, főiskolára. Az adatok egyeztetésére április végéig minden jelentkező levelet kap az irodától – hibák esetén még lehetőség van a javításra. Az idén több mint 160 karon, mintegy ötezer képzési hely közül választhattak a felvételizni szándékozók. Államilag finanszírozott képzésre 62 ezer hallgatót vesznek fel. Nappali tagozaton 54 ezren, esti és levelező tagozaton 8 ezren tanulhatnak.

Durcza Zoltán

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.