Szocialista és ellenzéki képviselők közös vadászata

Vadkárelhárító vadászat keretében, engedély nélkül több nagy értékű trófeás vad is terítékre került a honatyáknak szervezett vadászaton, amelyen a HVG információi szerint bal- és jobboldali képviselők közösen vettek részt. A politikusok szórakozását egy vállakozó fizette. A rendőrség nyomozást indított az ügyben.

HVG
2004. 03. 03. 15:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vadkárelhárító vadászatot szervezett január 28-án a lónyai vadaskertben Bige László nagyvállalkozó. A vadászaton szocialista és ellenzéki képviselők is részt vettek. A meghívott képviselők közül csak a szocialista Herbály Imre, a parlamenti vadásztársaság elnöke személye ismeretes biztosan, a többiek ragaszkodnak a névtelenséghez. A HVG azonban kiderítette, hogy a vadászaton részt vett még Hagyó Miklós, Nagy Imre, Tóth Sándor és Vári Gyula szocialista, Karsai Péter MDF-es, illetve Semjén Zsolt, Szabó Ferenc és Szabó József Andor fideszes honatya is.

Karsai Péter MDF-es és Vári Gyula szocialista képviselő a hvg.hu-nak megerősítette, a parlamenti vadászklub tagjaiként mindketten részt vettek a Bige László fizette lónyai vadászaton, de nem tudtak arról, hogy a rendőrség vizsgálódna az ügyben. A HVG értesülései szerint névtelen feljelentés alapján nyomozás indult a lónyai vadaskertben január 28-án szervezett állományjavító vadászattal kapcsolatban.
Vári Gyula tavaly tette le a vadászvizsgát, és azóta tagja a parlament vadászklubjának. A szocialista képviselő szerint a vadászklub a nemzeti konszenzust is erősítheti, mert pártállástól függetlenül vesznek benne részt politikusok. Vári úgy emlékszik, a vadászok között mind a négy parlamenti párt képviseltette magát. Nem kívánta kommentálni, hogy a nyírségi vadászat 11 milliós számláját Bige László állta.
Karsai Péter MDF-es képviselő, aki már harminc éve vadászik, de csak a tavalyi vadászidénytől kezdődően tagja a parlamenti vadászklubnak, elismerte: tudomása volt arról, hogy a cechet Bige fizeti. Arról viszont nem volt tudomása, hogy a vállalkozó a hazai műtrágyagyártásban egyeduralkodó, és az állammal többször került konfliktusba a külföldi műtrágyát terhelő extravámok miatt. Elmondta még, máskor is előfordult már, hogy a képviselők nem maguk fizették a vadászat költségeit. A hvg.hu-nak arra a kérdésére, hogy a képviselőnként egymillió forintos ajándékát vajon szerepelteti-e majd a jövő évi vagyonbevallásában, azt válaszolta, ő maga csak egy vaddisznó süldőt és két malacot lőtt, ami semmiképpen nem éri el az egymilliót.

A honatyák lónyai vadászata miatt tett névtelen feljelentésben az állt, hogy a kilövés válogatás nélkül folyt, és több mint száz állatot öltek le, ezzel 21-22 milliós kárt okoztak a vadaskert tulajdonosának, a Nyírerdő Rt.-nek. A hvg-hu-nak nyilatkozó Vári és Karsai nem tapasztalt szabálytalanságokat a vadászat során.

Az MNO értesülései szerint a tizenegy fős vadásztársaságból, öt szocialista honatya egy nappal korábban érkezett a vadászat helyszínére, és ott nem csak az engedélyben szereplő tar vadra, vaddisznó süldőre és malacra vadásztak, hanem nagy értékű trófeás vadakat is elejtettek.

Az üggyel kapcsolatban név szerint is említett ellenzéki képviselő, Semjén Zsolt az MNO-nak elmondta, hogy ő csak vaddisznó süldőt lőtt, de ezt ellenőrizni is lehet az egyéni lőjegyzékben. Kijelentette, ő csak egy napon lőtt vadat, és tudomása szerint a vadászaton szintén résztvevő Szabó Ferenc honatya is csak engedélyezett állatot ejtett. Arra a kérdésünkre, hogy tud-e arról, hogy mi történt az azt megelőző napon, nem kívánt nyilatkozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.