A Depor az igazi galaktikus!

Szenzációra szenzáció a Bajnokok Ligájában: a Real Madrid után a címvédő AC Milan sem jutott a négy közé, miután a visszavágón 4-0-ra kikapott a Deportivótól. A másik ágon az UEFA-kupa címvédője, a Porto túljutott a Lyonon is.

Nemes Károly
2004. 04. 08. 15:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A meccs úgy kezdődött, ahogyan megálmodtuk. A csapatom szenzációs első félidőt produkált, egyszerűen hihetetlen, hogy három gólt sikerült szereznünk. A Milannak ezután már feltétlenül gólt kellett rúgnia, egyre jobban játszott, de mi nem hibáztunk. A győzelmünk kulcsa az volt, hogy az idegenbeli 4-1-es vereség után is hittünk abban, hogy fordítani tudunk, és azt is el kell ismerni, hogy a legfontosabb pillanatokban mellénk állt a szerencse. Azért azt is kimondhatom, ma nagyon intelligensen játszottunk. Gratulálok futballistáimnak, mert ma a klub és a város történetébe is beírták a nevüket ezzel a sikerrel. A Porto ellen ugyanolyan motiváltan kell pályára lépnünk, mint a Juventus és a Milan ellen” – mondta Javier Irureta, a Deportivo trénere a lefújás után.

Ismételjük meg még egyszer: a Juventust és a Milant is kiverte a Deportivo! Azaz az olasz bajnokság,a Serie A és a Bajnokok Ligája címvédőjét! Kell ennél nagyobb dobás a végső győzelemhez? Ugye nem… (Csak a teljesség kedvéért: az idei szezonban csúcsformában futballozó Milan az első találkozón 4-1-re lemosta a Deportivót, amely hihetetlen tartásról tanúbizonyságot téve 4-0-ra nyert a visszavágón...)

Pedig a BL csoportküzdelmeinek közepén sokan csak legyintettek a spanyol bajnokság jelenlegi 3. helyezett, tavalyi bronzérmes csapata nevének hallatán. Mint emlékezetes: a spanyol csapat akkor a kiírás történetének legnagyobb vereségét szenvedte el a Monaco otthonában. A franciák 8-3-mal zavarták haza Franékat, hogy aztán a Real Madridon is túljutva kerüljenek a legjobb négy közé… Azóta azonban a Deportivo is magára talált, bár azt tegyük hozzá, hogy csak az egymás elleni összevetésben volt jobb a csoportban a PSV-nél – igaz, ez döntött a továbjutásról –, a gólkülönbsége rosszabb volt, mint a holland alakulaté.

Ilyen mélyről állt fel tehát az Irureta-legénység, amelyet ma már névmódosítással így is nevezhetnének: Deportivo La Corona…

A spanyol csapatról illik azt is megjegyezni, hogy e nagyszerű eredményt úgy érte el, hogy tavaly nyáron eladta legeredményesebb csatárát, Roy Makaay-t a Bayern Münchennek. A holland most talán elgondolkodik azon, hol lehet jobb eredményt elérni…

Az AS madridi sportnapilap természetesen bizakodó a BL-t illetően: „Jöhet a következő!”, szól az alcím, és a következő az UEFA Kupa védője, a Porto lesz. „A Depor csodálatos játékkal ünnepelte európai aranylakodalmát: ez volt az ötvenedik mérkőzése a Bajnokok Ligájában. Micsoda jubileum!”

A lap szakértője megállapítja, hogy a Deport megmutatta, hogy a futballt „valamennyire a népnek is szól”, s nem csak nagy pénzből lehet nagy csapatot csinálni…

„A mostani szezonban ez volt a legjobb meccsünk. A legnehezebb az volt, hogy legalább három gólt kellett rúgni a Milannak. Morálisan nagyon erősek voltunk, és tegyük hozzá, szerencsések is. A Porto ellen nem tekintjük magunkat esélyesnek, hiszen a portugálok eddig rendkívül jó szezont tudnak maguk mögött, s már Európában is igazolták klasszisukat” – mondta szerényen a Depor egyik legjobbja, a középpályás Juan Carlos Valeron.

A barcelonai székhelyű Sport a sikert látva nem hagyja ki a ziccert, és megjegyzi: nem a Real Madrid, hanem a Deportivo az igazi „galaktikus” csapat. És igaza van…

A Deportivo ugyanis új csúcsot állított fel: a BL 11 éves történetében még nem fordult elő, hogy egy csapat háromgólos hátrányból kiharcolja a továbbjutást. A siker értékét tovább növeli, hogy a másik tavalyi döntőst is a kék-fehérek verték ki, ráadásul a legjobb 16 között a Juventus kettős vereséggel, rúgott gól nélkül kényszerült búcsúzni. További érdekesség, hogy a csoportmérkőzések során a Deportivo hazai pályán még gólt sem kapott a BL mostani kiírásában.

Berlusconi tanács a Milan végzete?

„A Milan elköszönt Európától” – ezzel a címmel búcsúzik a BL-tól az olasz klub honlapja, amely megemlíti, hogy útban La Coruna felé Adriano Galliani, a Milan ügyvezetője közölte: fantasztikus eredmény lenne, ha a BL-győzelem utáni évben a csapat bejutna a legjobb négy közé…

Erre mit látott La Corunában? A Milan elmúlt 40 éves európai kupaszereplésének legsúlyosabb vereségét…

Ehhez azonban több negatív tényező szerencsétlen egybeesése kellett. Az első gólnál Maldini, a másodiknál Dida, a harmadiknál pedig Nesta hibázott végzeteset. A zseniális Kaká olyan szürke volt, mint még életében soha, nem tudott lendületet adni a Milan támadásainak.

Nem mellékesen emlékeznünk kell egy öltözőn kívüli, de klubon belüli feszültségre is: Silvio Berlsuconi klub- és miniszterelnök ugyanis szinte követelte Ancelotti vezetőedzőtől a kétcsatáros játékot, mire a tréner előbb azt felelte, hogy a támadásokat nem a csatárok száma határozza meg, majd engedett a Milan mindenhatójának. Ennek következményeként a Milan megbotlott a bajnokságban – egymás után két döntetlen –, majd most La Corunában is kiderült, hogy Berlusconinak előbb talán egy Pro-licences tanfolyamot kellene elvégeznie…

Carlo Ancelotti, a Milan trénere nem nagyon találta a szavakat a meccs után: „Megmagyarázhatatlan, ami történt. Csak az biztos, hogy nyugodtan kell értékelnünk ezt a kudarcot” – vélekedett. – „A Deportivo mindent jól csinált, mi pedig mindent rosszul. Most csak arra kell koncentrálnunk, hogy megnyerjük az olasz bajnokságot”.

A Serie A-ban a Milan hat fordulóval a vége előtt kilenc pontos előnyre tett szert, ami legalább akkora fölény, mint a 4-1 a visszavágó előtt…

„Azt hittük, hogy a 4-1-es előny bőven elég lesz La Corunában. Sajnos, kiderült, nem volt igazunk. Minden elismerésünk a Deportivóé” – nyilatkozta sportszeráen Andrij Sevcsenko, a Milan ukrán támadója.

„Megmagyarázhatatlan vereséget szenvedtünk. Elkövettünk néhány hibát, s ezért drágán megfizettünk” – mondta Clarence Seedorf, a milánóiak holland középpályása.

„Jól felkészültünk a találkozóra, egyszerűen nem is tudok mit mondani. Lélektanilag nagyon rossz volt, hogy korán gólt kaptunk, mert így nem játszhattunk kontrákra – kesergett Paolo Maldini csapatkapitány.

A legnagyobb olasz sportlap, a La Gazzetta dello Sport nem kertelt: „Katasztrofális Milan. Javier Irureta tökéletes mérkőzése. Galaktikus volt a Depor, megalázta, darabokra szedta a piros-feketéket, akik fejetlenül, erőtlenül és büszkeség nélkül futballoztak. Hajótörés ez, amelyet Pandiani, Valerón, Luque és Fran góljai idéztek elő. Az óriás Depor az elődöntőben, a Milan elbúcsúzott Európától. Ma még nem tudjuk, milyen felmérhetetlen pszichológiai következményei lesznek ennek a katasztrófának.”

BL-negyeddöntő, visszavágók:
Deportivo La Coruna (spanyol)-AC Milan (olasz) 4-0 (3-0)
Deportivo La Coruna: Molina – Manuel Pablo, Jorge Andrade, Naybet, Romero – Victor, Sergio (Duscher, 87.), Mauro Silva, Luque (Fran, 66.) – Valeron (Djalminha, 91.), Pandiani
AC Milan: Dida – Cafú, Nesta, Maldini, Pancaro (Rui Costa, 77.) – Gattuso, Pirlo (Serginho, 59.), Seedorf – Kaká – Tomasson (Inzaghi, 67.), Sevcsenko
Gólszerzők: Pandiani (5.), Valeron (35.), Luque (44.), Fran (76.)
Továbbjutott: a Deportivo La Coruna 5-4-es összesítéssel

Olympique Lyon (francia)-FC Porto (portugál) 2-2 (1-1)
Olympique Lyon: Coupet – Berthod, Müller, Edmilson – Essien (Réveillere, 60.), Diarra, Dhorasoo (Deflandre, 76.), Malouda, Juninho Pernambucano (Bergougnoux, 60.)- Luyindula, Elber
FC Porto: Vitor Baia – Ferreira, Carvalho, Jorge Costa, Nuno Valente – Costinha, Maniche, Deco (Mendes, 76.), Alejnyicsev – Carlos Alberto (Pedro Emanuel, 47.), McCarthy (Jankauskas, 57.)
Gólszerzők: Luyindula (14.), Elber (90.), illetve Maniche (6., 47.) kiállítva: Edmilson (74.)
Tj.: az FC Porto 4-2-es összesítéssel

Az elődöntő időpontjai: április 20. vagy 21. és május 4. vagy 5.

Queiróz távozik a Real Madridtól?

A madridi AS jelentése szerint már kedden este, a monacói II. Lajos stadion díszpáholyában döntött a madridi vezetőség Carlos Queiróz sorsáról. Ugyan a Manchester Unitedtől szerződtetett portugál szakembernek további egy évre szól a szerződése, a 2004/2005-ös évadban már nem ő irányítja a kilencszeres BEK-győztes szakmai munkáját. Florentino Pérez klubelnök és Jorge Valdano – amúgy Queiróz mentora, legfőbb védelmezője – nem kívánnak tovább dolgozni a madridi tartózkodása tíz hónapja alatt semmit sem bizonyító edzővel. A Real Barcelonában elvesztette a kupadöntőt a Zaragoza ellen, nem jutott a BL legjobb négy scapata közé, s még a bajnoki címet is elvesztheti. A jelöltek között Sven Göran Eriksson (annak ellenére, hogy éppen most hosszabbított szerződést az angol válogatott élén), Arsene Wenger és Claudio Ranieri, valamint két spanyol tréner, Javier Irureta és Víctor Fernández neve bukkan fel a leggyakrabban. Ugyanakkor egyre elképzelhetőbbnek tartják Madridban, hogy Thierry Henry, az Arsenal csatára legyen nyáron a következő „galaktikus” a madridi panoptikumban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.