A K&H-brókerügylet milliárdos károsultjai

Az ügyfelek, valamint a K&H Bank és az Equities Rt. alkalmazottainak ellenőrzése van még hátra a brókerügy nyomozása során, éppen ezért valószínű, hogy további meggyanúsítások várhatók – értesült a Magyar Nemzet.

Magyar Nemzet
2004. 04. 13. 5:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet úgy tudja, Kulcsár Attila – a gyanú szerint – majd egymilliárd forintot sikkasztott el a Népszava korábbi tulajdonosától, Bleuer Istvántól és az általa vezetett ESMA Kft.-től.

Jelenleg tőkepiaci szakértő bevonásával vizsgálják a K&H Equities Rt.-nél elsikkasztott több mint 20 milliárd forint útját, ennek során egy újabb személyt gyanúsított meg a nyomozó hatóság. Az ismeretlen helyen tartózkodó Schönthal Henrik érdekeltségébe tartozó Balmoral Group Ltd. és a The Montrade Establishment Ltd. számlái fölött rendelkező Dudás Gábort – a lap információi szerint – pénzmosással gyanúsítják. A terheltet múlt pénteken hallgatták ki, ám Schönthal strómanja megtagadta a vallomástételt.

A nyomozás során egyelőre még nem vizsgálták a K&H Equities Rt. kiemelt ügyfeleinek esetleges szerepét a bűncselekményben, illetve a pénzintézet és brókercége alkalmazottjainak felelősségét. Beszámoltunk róla, hogy több korábbi munkatársa ellen kezdeményezett büntetőeljárást a K&H Bank a folyamatban lévő belső ellenőrzés eredményei alapján. Ezt figyelembe véve elképzelhető, hogy a pénzintézet gyanúját a nyomozó hatóság is megalapozottnak találja majd.

A feljelentés szerint Csuka László, a K&H Equities Rt. volt vezérigazgatója adott utasítást arra, hogy az ügyfél tudta nélkül 3,6 milliárd forint értékű befektetést értékesítsenek. A bankár közeli ismerőse Fenyővári Noémi, László Csaba expénzügyminiszter volt kabinetfőnöke, aki a közelmúltban, kétéves köztisztviselői munka után – a Magyar Nemzet tudomása szerint – rekordösszegű lelépési díjjal távozott a tárcától. Csuka egyébként 2002 decemberétől állt a brókercég élén, tanúvallomások alapján kinevezése érdekében Kulcsár Attila is közbenjárt.

Az exbróker majdnem egymilliárd forintot sikkasztott el a Népszava egykori tulajdonosától, Bleuer Istvántól, illetve az üzletember vállalkozásától, az ESMA Kft.-től – értesült a lap. A jelenlegi tulajdonos, Börcsök Dezső sem lehet boldog, információk szerint tőle több mint 100 millió forintot csalt el a K&H Equities Rt. volt befektetési tanácsadója. A Sláger Rádió Rt. csaknem egymilliárd forintjával rendelkezett sajátjaként Kulcsár Attila. György Gábor, a részvénytársaság vezérigazgatója sokak meglepetésére helyet kapott az MSZP európai parlamenti listáján. A médiavilág egy másik ismert személyiségének, Pintér Dezsőnek a számlájáról az álbróker mintegy 300 millió forintot emelt le több részletben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.