időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

A Vatikán rosszallja Kósáné kijelentéseit

Magyar Nemzet
2004.04.08. 05:25

Kósáné Kovács Magdának a szentatyát bíráló keddi kijelentéseiről Juliusz Janusz apostoli nuncius tájékoztatta a Vatikánt. A Szentszéken rosszallással fogadták, hogy az MSZP nem határolódott el politikusától, amelynek az a látszata, hogy Kósáné a szocialisták uniós politikáját tolmácsolta.

Juliusz Janusz apostoli nuncius, a Vatikán budapesti nagykövete jelentésben tájékoztatta Kósáné Kovács Magdának a pápát sértő kijelentéseiről az Apostoli Szentszék második szekcióját vezető Giovanni Lajolo érseket, aki gyakorlatilag az egyházi állam külügyminisztere – értesült a Magyar Nemzet. A Vatikánban rosszallással fogadták, hogy az MSZP kiállt az egyházellenes kijelentéseiről elhíresült politikusa mellett, aki a szocialisták európai parlamenti listáján előkelő, biztos befutó helyet kapott. A Magyar Nemzet úgy tudja, az egyházi diplomácia nem foglalkozik Kósáné személyével. A Vatikánban azonban az elhatárolódás hiányában felmerült: a Kósáné által több ízben is hangoztatott tézisek azonosak lehetnek az MSZP uniós politikájával.
Kósáné kedden a Vatikán befolyásolási szándékaként értelmezte, hogy Orbán Viktornak adományozta a pápai állam legmagasabb kitüntetését, korábban pedig a Hit Gyülekezete Hetek című lapjában azt fejtegette: a „Vatikán Brüsszel hivatalain, plenáris és bizottsági ülésein keresztül, Prodistul és Strasbourgostul egész Európát le akarja nyúlni és be akarja kebelezni”.

A Magyar Nemzet megtudta: az Orbán Viktornak adományozott Nagy Szent Gergely-lovagrend legmagasabb, nagy kereszti fokozatára még Paskai László tett javaslatot Karl-Josef Rauber korábbi nunciusnak 2002 májusában, közvetlenül a polgári kormány hivatali megbízatásának lejárta után. A lap úgy tudja, az azóta nyugállományba vonult bíboros a kereszténység 2000 éves jubileumának évében megtartott magyar millenniummal, az állam és az egyház közötti jó kapcsolattal, a Semjén Zsolt által vezetett magyar–vatikáni vegyes bizottság munkájával, valamint a volt miniszterelnök példás családi életével indokolta a javaslatát. Az akkori nuncius ez alapján Orbán Viktort a Vatikánban működő pápai rendek bizottsága elé terjesztette. A szentatya ez alapján döntött a kitüntetés odaítéléséről, amelyet általában nagyobb egyházi ünnepek alkalmából adnak át.

A Fidesz szerint a miniszterelnöknek állást kell foglalnia Kósáné Kovács Magda megnyilatkozásairól, amelyek a Vatikánt és II. János Pál pápát is súlyosan sértik – mondta tegnap Halász János. Közben Gál J. Zoltán kormányszóvivő a Magyar Nemzet kérdésére kiállt Kósáné Kovács Magda szocialista országgyűlési képviselő, illetve a párt európai parlamenti képviselőjelöltje mellett. – Kósáné hasznos és nagy tekintélyű szereplője a hazai közéletnek – fogalmazott.

Tegnap este Dávid Ibolya, az MDF elnöke is gratulált Orbán Viktor vatikáni kitüntetéséhez.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.