időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Annan óvatosságra inti az amerikai erőket

MNO
2004.04.29. 09:15

Az ENSZ nem tesz eleget az iraki kérésnek, és nem lép közbe a fallúdzsai harcok leállítása érdekében. Kofi Annan mindazonáltal felhívta a figyelmet arra: az amerikai fellépés súlyosbíthatja az iraki helyzetet.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár szerint a Fallúdzsa elleni amerikai fellépés súlyosbíthatja az iraki helyzetet, erősítheti a fegyveres ellenállást. Annan tegnapi sajtóértekezletén elmondta: a fallúdzsai elöljárók levélben kérték fel az ENSZ-t, hogy járjon közbe a városnál zajló heves harcok leállítása érdekében. A világszervezet azonban nem tesz eleget e kérésnek. A főtitkár beszélt az amerikai hatóságokkal arról, hogy lehetőség szerint mindent meg kell tenni az erőszakos szembenállás elkerülése érdekében.

Lahdar Brahimi iraki különmegbízott az ENSZ Biztonsági Tanácsában szintén arra figyelmeztetett: ha a fallúdzsai helyzetet nem sikerül békésen rendezni, fennáll annak a veszélye, hogy drámai és hosszú időre kiható következményekkel járó szembenállás alakul ki. Annan egyetértett Brahimi értékelésével, és úgy vélte: kétségtelenül eljött az ideje annak, hogy hallassák a hangjukat azok, akik a józanságot és a párbeszédet részesítik előnyben. (mtv.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.