időjárás 7°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Áradnak a Körösök

MNO
2004.04.12. 13:23

Áradnak a folyók, mert a Körösök hegyvidéki vízgyűjtő területein az elmúlt héten jelentős mennyiségű csapadék esett – közölte Bak Sándor, a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖRKÖVIZIG) vezetője.

A Fekete-Körösön vasárnap este elsőfokú, hétfőn hajnalban már másodfokú és még a nap folyamán harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. A folyó hétfő éjszaka 810 centiméter körüli vízszintnél fog Antnál tetőzni. A Fehér-Körös Gyulánál hétfőn éri el a 400 centiméteres vízszintet, ezért ott délután elsőfokú készültség lép érvénybe. Az árhullám tetőzése várhatóan kedden 480 centiméter körüli vízszintnél következik be.

A Kettős-Körös teljes szakasza árad, a folyón tegnap reggel elsőfokú készültség volt érvényben, valószínűleg Békésnél szerdán tetőzik majd, 740 centiméter körüli vízszintnél.

Árad a Sebes-Körös és a Berettyó is. Mindkét folyón hétfőn elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Hasonlóan elsőfokú készültség van érvényben a Hármas-Körös teljes szakaszán. A Tisza magas vízállása és visszaduzzasztó hatása miatt ezen a folyón és a Sebes- és a Kettős-Körös alsó szakaszán tartósan magas vízállásra számítanak a szakemberek.

A KÖRKÖVIZIG működési területén az elmúlt héten 15-56 milliméter közötti eső esett, a nagy mennyiségű csapadék összegyűlt, emiatt a belvízcsatornák megteltek. Hétfőn két belvízvédelmi szakaszon rendeltek el elsőfokú belvízvédelmi készültséget. Az igazgatóság szakemberi a sok csapadék miatt keddtől további négy védekezési szakaszra terjesztik ki az elsőfokú készültséget és helyezik üzembe ezeken a helyeken is a szivattyútelepeket.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.