Cipruson is tudnak az An–26-osról

Ukrajnából vásárolta meg a Cipruson bejegyzett jereváni Parkwoods Trading Ltd. azt az An–26-os szállítórepülőt, amelyet később a szolnoki Specimpex Kft.-től vett meg közbeszerzés nélkül a Honvédelmi Minisztérium hatszázmillió forintért – ismerte el a Magyar Nemzetnek a ciprusi cég igazgatója. A vezető arról nem nyilatkozott, hogy ki volt a gép tulajdonosa és mennyit fizettek a repülőért.

Magyar Nemzet
2004. 04. 30. 5:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csampa Zsolt (MDF) szerdán kijelentette: tudomása van arról, hogy a magyar légierő számára hatszázmillió forintért megvásárolt An–26-os szállítórepülőt a Honvédelmi Minisztérium (HM) által megbízott Specimpex Kft. a Parkwoods Trading Ltd. nevű off-shore cég közvetítésével szerezte be. A politikus szerint emiatt többszörös felárral terhelték meg a minisztériumot.

Armen Kacsatrjan, a Parkwoods Trading Ltd. örmény származású vezetője lapunk megkeresésére viszont azt állította, hogy a cégük nem off-shore, hanem egy nemzetközi kereskedelmi társaság. Az igazgatótól megtudtuk, hogy a Specimpex vezetőjével, Veress Istvánnal egy éve beszéltek meg üzleti találkozót Budapesten, mert a vállalkozó eladó repülőgépet keresett. Ez azt is jelentheti, hogy a szolnoki társaság vezetője már hónapokkal a HM döntése előtt tudott a szaktárca repülőgép-vásárlási szándékáról.

Hollósi Nándor, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter főtanácsadója a parlament honvédelmi bizottsága előtt ugyanakkor arról beszélt, hogy az An–26-ost egy orosz vállalkozó adta el a Specimpex Kft.-nek, miután hozzájutott a gyártótól és pénzt fektetett a felújításába. A tanácsadó azt állította, azért bízták meg közvetítéssel a harmincmillió forint alaptőkével rendelkező szolnoki céget a hatszázmilliós üzletben, mert a Specimpex Kft. az ukrán repülőgépipar kizárólagos beszállítója.

Veress István elismerte, hogy a szállítórepülőt a Parkwoods Trading Ltd.-től vásárolták, de arról nem nyilatkozott, hogy a cégnek mint kizárólagos szállítónak miért volt szüksége még egy közvetítőre, és milyen orosz kapcsolat játszott szerepet az üzletben. Mint ismert, a repülőgép megvásárlásához a Juhász Ferenc által vezetett nemzetbiztonsági kabinet adott felmentést a közbeszerzés alól.

Haraszti Gyula

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.