időjárás 5°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Draskovics meghallgatását kezdeményezi a Fidesz

Tar Zsuzsanna
2004.04.22. 10:46

Draskovics Tibor pénzügyminiszter meghallgatását kezdeményezi a Fidesz az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságában, mert szerintük nem tudni, hol van az a 830 millió forint, amelyet parlagfű-mentesítésre adójukból az állampolgárok ajánlottak fel.

Még el sem kezdődött, máris ellehetetlenítették a széleskörű propagandával meghirdetett parlagfűmentesítési programot. A szocialista kormány látványosan semmibe vette a Parlament által tavaly elfogadott országgyűlési határozatot – mondta mai sajtótájékoztatóján Selmeczi Gabriella, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség egészségügyi kabinetjének vezetője. Hozzátette: a kormánynak március 31-ig be kellett volna számolnia a parlagfű-mentesítés érdekében létrehozott bizottság munkájáról – ez a mai napig nem történt meg. Nincs beszámoló, mert nincs miről beszámolni – nincs bizottság, nincs intézkedési terv, és nincs pénz sem. Nincs semmi, csak az ámítás.

Semeczi emlékeztetett: tavaly több mint 40 képviselőtársával törvényjavaslatot nyújtott be a parlagfű elleni védekezés érdekében, amely 8 milliárd forintot biztosított volna e célra. Végül országgyűlési határozatban 1,5 milliárd forintot és az adófizetők által felajánlott SZJA egy százalékból befolyt összeget szánták parlagfű-mentesítésre. A politikus szerint ez a pénz már akkor is kevésnek látszott, a java azonban csak ezután következett: a
Draskovics-csomag megszorításai miatt a parlagfű-mentesítésre szánt pénznek több mint a felét, 800 milliót zárolták. – Ami ennél is felháborítóbb: nem lehet tudni, hol van az a pénz, amely az adófizetők által felajánlott egy százalékból gyűlt össze – hangsúlyozta a fideszes képviselő.

Ez azt jelenti, hogy több pénzt adtak össze az emberek az adójukból, mint a szocialista kormány adott e nemzetmentő programra. Ilyen egy bankárkormány: többet visznek, mint amit adnak – mondta. Elhangzott továbbá: a program végrehajtásához gyakorlatilag nincs pénz, ráadásul a szocialisták több ponton is semmibe vették az Országgyűlés határozatát – , ezért nyújtja be a Fidesz újra a parlagfű elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot.
Selmeczi elmondta: választ szeretnének kapni többek között a következő kérdésekre: hol van az állampolgárok pénze, amit parlagfű-mentesítésre adtak? Miért nem hajtotta végre a Kormány a Parlament határozatát, amely egyben több millió állampolgár kérése is?

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.