időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Egy év alatt tíz hellyel estünk vissza az országok rangsorában

Magyar Nemzet
2004.04.15. 05:33

Tíz hellyel csúsztunk vissza a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum) által az éves versenyképesség értékelésére felállított, országok szerinti sorrendben egy esztendő alatt; a legfrissebb adatsor a weforum.org honlapon elérhető. A Full List of Ranking táblázat szerint Magyarország az üzleti versenyképesség terén a 2002. évi 28. helyről a 2003. évi 38. helyre került.

A szóban forgó kimutatás alapján erre a negatív produkcióra jóformán csak hazánk volt képes, noha az előző két évben a közép-európai, uniós csatlakozásra váró országok mindegyikében romlott a helyzet. Elemzők szerint Magyarországon a költség-versenyképességet tekintve rosszabbak a körülmények, mint a régió többi államában. Ugyanakkor a magyarországi bérszínvonal még mindig nem tekinthető kiugróan magasnak, sőt alatta marad a cseh, a lengyel és a térségben vezető szlovén bérszínvonalnak – hívják fel a figyelmet a szakértők. A World Economic Forum szervezi az évenkénti davosi csúcstalálkozót is, amelyen nemzetközi befektetők, a pénzvilág kulcsemberei és a nyugati kormányok kompetens politikusai vesznek részt. Hazánk a 2003-as és az idei Világgazdasági Fórumon hivatalos képviselet nélkül maradt.

Szajlai Csaba

Továbbiak a csütörtöki Magyar Nemzet 7. oldalán

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.