időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Feljöttek a szocialisták

MNO-összeállítás
2004.04.08. 08:25

Amíg a Median közvélemény-kutató legújabb felmérésében a Fidesz és a kormánypártok között fej fej melletti támogatottságot regisztrált, addig egy héttel korábban a Gallup azt jelezte: az ellenzék fölényesen nyerné az európai parlamenti választást.

Rövid időn belül teljesen ellentétes közvélemény-kutatási adatok jelentek meg a közelgő EP-választásra vonatkozóan. A Median tegnap ismertetett tanulmánya szerint, ha most vasárnap rendeznék meg az uniós választást, akkor a Fidesz és az MSZP mellett csak a szabad demokraták jutnának be az Európai Unió parlamentjébe. A Fidesz 12, az MSZP 11, az SZDSZ pedig egy képviselőt küldhetne a strasbourgi parlamentbe. A felmérés szerint a szavazókorú lakosság 52 százaléka mondta azt, hogy az EP-választáson biztosan elmenne voksolni. Az adatok arra is rámutatnak, hogy a jelenlegi kormánypártok szavazói nagyobb arányban ígértek biztos részvételt a választáson, mint az ellenzék szimpatizánsai.

Ezzel teljesen ellentétes adatokat hozott nyilvánosságra a Gallup egy héttel korábban. Eszerint a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség, amely a márciusi eredmények alapján 35 százalékkal vezet a 20 százalékos támogatottsággal bíró szocialisták előtt. A felmérés alapján az SZDSZ nem jutna be az Európai Parlamentbe, az MDF és szövetségesei viszont igen.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.