időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Júniusra halasztották a termékdíjrendszerről szóló vitát

MNO
2004.04.16. 08:08

Elhalasztotta a termékdíjvitát a gazdasági kabinet. A tartalmi kérdések közül a rendszer kiterjesztését kifogásolták a gépjárművekre.

Júniusra halasztotta a környezetvédelmi termékdíjrendszer átalakítását célzó előterjesztés megvitatásának folytatását e heti ülésén a gazdasági kabinet – adta hírül a Világgazdaság. A lap úgy tudja: a testület az előterjesztésben lefektetett elvek többségével szemben nem támasztott kifogást, ám további finomítások elvégzését tartotta szükségesnek. A termékdíjas törvénytervezet az őszi ülésszakon kerülhet az Országgyűlés elé.

A gazdasági kabinet ülésén a tartalmi kérdések közül a termékdíjak gépjárművekre tervezett kiterjesztését kifogásolták, az eddig a viták középpontjában lévő italcsomagolásokról nem folyt érdemi vita. A gépjárművek kapcsán a tárcák egy része indokolatlannak tartja a termékdíj bevezetését a közeljövőben megjelenő hasznosítási előírások teljesítéséhez. Ám a környezetvédelmi tárca szerint a díj hasznosításra ösztönöz. A testület a termékdíjak emelésének tervével szemben ellenvéleményt fogalmazott meg.

A jogharmonizációval összefüggésben április végén az Országgyűlés szavaz a termékdíjas törvény néhány pontjának módosításáról. Ugyanakkor ezek többségében a belépéssel kapcsolatos technikai változtatásokat rögzítenék az importtermékek utáni díjfizetés módosulásáról, a rendszeres támogatási rendszer megszüntetéséről, egyes új és használt termékek díjkülönbségének eltörléséről, a reklámhordozók termékdíjának megrendelőkre történő áthárításáról.
(Világgazdaság)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.