Két év alatt százmilliót fizetett tanácsadásért a HM

Közel százmillió forintot fizetett ki a Honvédelmi Minisztérium (HM) a kormányváltás óta több mint húsz magánszemélynek és tíz gazdasági társaságnak tanácsadásért – tudta meg a Magyar Nemzet. A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) által nemrég kiadott listán azonban csak a közvetlen politikai tanácsadók szerepelnek és két államtitkári munkát segítő osztályvezető. A magánszemélyek kétszáz-kétszázötvenezer forintos havi fizetésért kaptak megbízást.

Magyar Nemzet
2004. 04. 24. 4:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca foglalkoztatott tíz céget is, amelyek sok pénzt vettek fel tanácsadói munkákért. A kancellária listáján azonban csak Hollósi Nándor, Paulovits Sándor, Makai Sándor politikai tanácsadók, illetve Cserváriné Felkai Anna főosztályvezető és Abonyi Mátyás osztályvezető neve szerepel. Matyuc Péter, a HM szóvivője elmondta: a MeH csak a politikai tanácsadók nevét kérte, ezért nem közölték az összes szakértőt és céget. Időközben Cserváriné és Abonyi Mátyás neve is lekerült a listáról, mert ők köztisztviselők – tette hozzá.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter „egyéb” főtanácsadói között feltűnnek olyan személyek is, akik a HM tulajdonában lévő cégekkel állnak vagy álltak kapcsolatban. A tárca vezetőjének katonai tervezéssel és szervezéssel kapcsolatos kérdésekben például Háber Péter ad tanácsokat 2002 óta, aki ezért tavaly 250 ezer forintot kapott havonta, az idén pedig 200 ezer forintért dolgozik. A „szakértő” ugyanakkor igazgatósági tagként is fizetést kap a szaktárca tulajdonában lévő HM Kaszó Erdőgazdaság Rt.-től.

Domine János, Juhász Ferenc logisztikai főtanácsadója az előző ciklusban igazgatósági tag volt két minisztériumi cégben is. A jelenleg havi 200 ezer forintért tanácsokat adó szakember vezető volt a járműalkatrészek és páncélozott járművek gyártásával is foglalkozó HM Currus Rt.-ben és a HM Elektronikai Logisztikai és Vagyonkezelő Rt.-ben, amely többek között a honvédség raktáron lévő katonai eszközeinek értékesítését végzi.

A HM Biztonsági Beruházási és Beszerzési Hivatalának egykori vezérigazgató-helyettese, Adorján Árpád elbocsátása után tanácsadói megbízást kapott szintén 250 ezer forintos havi fizetésért. A volt vezető az idén 250 ezer forintos március tizenötödikei jutalomban is részesült. A HM eseti megbízással milliós összegeket fizetett ki több gazdasági társaságnak is.

A HM Kulturális és Szabadidő Központ Kht. és a HM Térképész Kht. átvilágításáért, valamint egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséért 915 millió forintot fizettek ki a Helios Rt.-nek, a lakásellátási és -támogatási koncepcióhoz adott tanácsokért 1,25 millió forintot kapott a Procont Holding Rt., a Színfolt Film Bt. 4,5 millió forinthoz jutott egy helyzetfelmérésért és a hozzá tartozó tanulmányért, a HIR-NÉV 2000 Bt. pedig több mint hétmilliót vett fel tanácsadásért és jutalom címén.

„A Biztonságért Alapítvány” 5,85 millió forintot kapott egy szociológiai vizsgálatért a HM-től.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.