Sümeghy cáfolja érintettségét a 250 milliós csődbűntettben

Sümeghy Csaba fideszes országgyűlési képviselő tegnap cáfolta, hogy érintett lenne abban a 250 millió forint kárértékű, csődbűntett miatt folyó büntetőeljárásban, amelynek egyik gyanúsítottja Szlávy Bulcsú meggyilkolása miatt van előzetes letartóztatásban. A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal még nem foglalt állást az ügyben, mert a napokban érkeztek meg a hivatalba az iratok.

Magyar Nemzet
2004. 04. 28. 4:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Békés Megyei Főügyészség azért küldte át a BCB Textilipari Rt. ellen csődbűntett miatt folyó eljárás iratait, mert olyan személy büntetőjogi felelőssége merülhet fel, akinek mentelmi joga van – mondta érdeklődésünkre Vitéz Miklós főügyészhelyettes, a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal vezetője. Hozzátette: az iratokat a napokban kapták meg, így legkorábban hét-tíz napon belül döntenek arról, hogy a megyei ügyészség gyanúja megalapozott-e. (Ismeretes, hogy politikusok elleni nyomozást csak a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal végezhet.)

Fazekas Géza főügyészhelyettes, a Békés Megyei Főügyészség sajtószóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: az Országos Rendőr-főkapitányság Pénzügyi Igazgatóságának Békés megyei szervezete 2001 óta folytatott nyomozást csődbűntett gyanúja miatt a BCB Textilipari Rt. és kapcsolt cégei ügyében. Az eddig beszerzett bizonyítékok alapján április 19-én gyanúsítottként hallgatták ki W. Lászlót, a Szlávy-gyilkosság előzetesben lévő egyik gyanúsítottját, továbbá idősebb W. Tamást és R. Gyulát, akiket egy nappal később előzetes letartóztatásba helyeztek – tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a BCB cégcsoport 2000-ben már fizetésképtelen volt, azonban a vesztéséget vagyonkimentő magatartással több mint 250 millió forinttal tovább növelték cégcsoporton belüli és külső átszámlázásokkal, színlelt szerződésekkel, valótlan tartalmú bizonylatokkal, valamint a hitelek fedezetéül lekötött vagyontárgyak elvonásával. A felszámoláskor a hitelezői igények már meghaladták az egymilliárd forintot, amelynek nagy részére a cégnek nem volt fedezete. A felszámoláskor több mint 350 dolgozó veszette el a munkahelyét – mondta a szóvivő.

A főügyészhelyettest lapunk is többször megkereste, de munkatársa azt közölte, hogy Fazekas nem nyilatkozhat az ügyben, forduljunk a Legfőbb Ügyészség sajtóirodájához. Borbély Zoltán szóvivő azonban a részleteket firtató kérdéseinkre nem tudott válaszolni. Mint a Magyar Nemzet megtudta, a legfőbb ügyész helyettese Fazekast letiltotta a nyilatkozattételről, mert az MTI-nek lényegében megerősítette a Népszabadság tegnapi értesülését, miszerint a csődbűntettügy mentelmi jog által védett személye nem más, mint Sümeghy Csaba.

Fazekas Géza azt nyilatkozta a távirati irodának: „Az eljárásban felmerült annak a gyanúja, hogy az ügyben egy országgyűlési képviselő is érintett, úgy is, mint a cég korábbi tulajdonosa.” Köztudomású, hogy a gyanúsítottak, W. László, idősebb W. Tamás – a Honvédelmi Minisztérium volt közigazgatási államtitkárának édesapja –, valamint a nyíregyházi vállalkozó, R. Gyula 2000 márciusában Sümeghy Csabától megvette a részvénytársaságot.

A fideszes politikus tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta: a mostani eset pontosan beleillik a választási időszakban eddig tapasztaltak sorába. Közölte: a céget 2000. március 16-án eladta, s onnantól kezdve semmi köze a társaság gazdálkodásához. Megjegyezte: jó erkölcsöt és jó ízlést sért, hogy több médium összefüggésbe hozta személyét a bűntettel, emiatt várhatóan jogi útra tereli az ügyet. A képviselő áll az ügyészi vizsgálat elé – jelentette ki Sümeghy Csaba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.