Visszaélések a Katonai Légügyi Hivatal vezetőségében

Felfüggesztett fogházbüntetésre és pénzbírságra kötelezte a bíróság különböző visszaélések miatt a Katonai Légügyi Hivatal vezető munkatársait.

MNO
2004. 05. 03. 11:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hűtlen kezelés és okirathamisítás miatt fogházra illetve pénzbüntetésre ítélt több katonai vezetőt a Fővárosi Ítélőtábla.

Az elsőrendű vádlott, Helembai László ezredes, a Katonai Légügyi Hivatal korábbi vezetője huzamosabb időn keresztül jogtalanul engedélyezte az élelmezési pótlék kifizetését nyugállományú pilótáknak. Egy másik pilótának viszont – akit a kecskeméti repülőorvosi bizottság repülésre alkalmatlannak minősített – a repülési pótlékát engedélyezte jogtalanul. A bíróság az ezredest nyolc hónap fogházbüntetésre és százezer forint megfizetésére kötelezte, büntetése végrehajtását ugyanakkor két évre felfüggesztették.

A Kovács Dániel alezredes, a Katonai Légügyi Hivatal osztályvezetője, valamint három másik, ugyancsak alezredesi rangú pilóta ugyanakkor okirathamisítás miatt kapott jogerős pénzbüntetést. Az osztályvezető ugyanis négy alkalommal is elmulasztotta a Mi-8-as harci helikopteren előírt, kötelező repülési gyakorlat végrehajtását. Ennek ellenére a hajózókönyvében úgy tüntette fel, mintha repült volna, egy ellenőrző pilóta aláírását pedig odahamisította. Egy más alkalommal egy elméleti vizsgán – melyen Kovács volt a bizottság elnöke – egy alezredes helyett egy pilóta-társa töltötte ki a vizsgalapot. A bizottsági elnök és helyettese ennek ellenére úgy vette fel a jegyzőkönyvet, mintha az alezredes megfelelt volna az elméleti vizsgán, aki így másnap már letehette a gyakorlati vizsgát is. Kovács alezredesnek emiatt százezer, három vádlott-társának pedig 75-75 ezer forint büntetést kell fizetnie.

Helembait időközben nyugdíjazták, társai azonban továbbra is a katonai repülések rendjéért felelős katonai szervezet vezető munkatársai.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.