Elpocsékolt oktatási százmilliók?

Miközben a szabad demokrata irányítású Oktatási Minisztérium (OM) sorban csökkenti a létfontosságú programok támogatását, egyes intézmények luxuskörülmények között működnek. A Sulinova Kht.-ben például csak a bérekre 400 milliót költenek évente, 11 igazgatójuk pedig szolgálati gépkocsit is használhat. Részletes költségvetésükről azonban – bár közpénzről van szó – a Magyar Nemzet többszöri megkeresésére sem nyilatkoztak.

Magyar Nemzet
2004. 07. 12. 4:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet többhetes folyamatos érdeklődése ellenére – az üvegzsebtörvény szellemével ellentétesen – az OM új háttérintézménye, a Sulinova Közoktatás-fejlesztési és Pedagógus-továbbképzési Kht. egyetlen vezetője sem válaszolt a lap a társaság működési költségeire vonatkozó kérdéseire.

A jövőben az uniós pályázatokból befolyó többmilliárdos összeg fölött is rendelkező cég – amelyet Pertl Gábor, az SZDSZ-es Horn Gábor 2002-es kampányfőnöke irányít – távlati tervei között szerepel a közoktatás modernizációja. A Sulinova Kht. az OM döntése következtében a korábban külön működő szakmai műhelyek, illetve egy új egység, a Programfejlesztő Központ munkáját koordinálja majd.

Szabados Tamás, a szaktárca politikai államtitkára a parlament tavaszi ülésszakának utolsó vitanapján egy fideszes interpellációra válaszolva cáfolta az ellenzék azon vádjait, hogy a kht. kizárólag a pénzköltésben jeleskedik. Éppen az átláthatósággal indokolta a Sulinova megnövekedett szerepét.

Szabados tájékoztatása szerint a közhasznú társaságon belül négy átfogó szervezeti egység működik, ehhez csatlakoznak a különféle elnevezésű irodák és igazgatóságok. A politikus beszámolójából kiderült: a szaktárca új háttérintézményében dolgozó, összesen 151 munkatársnak csak a bérköltsége mintegy 400 millió forint emészt fel. Az alkalmazottak hatékonyságára 11 vezető ügyel, 400 ezer forintos átlagos fizetésért. Egyéb juttatásként minden dolgozó az OM által fizetett mobiltelefont használ, de az igazgatók ezenfelül céges gépkocsikkal járhatnak munkába. A Magyar Nemzet kérdésére, hogy a kormányváltás után megújuló kht.-nak a pilisborosjenői székhely mellett miért kellet egy Váci úti üvegpalotában is irodát bérelnie, és az mennyibe kerül, szintén nem kapott választ. Nem ez az első eset, hogy egy az OM által támogatott, szabad demokrata kötődésű intézet borsos áron bérel ingatlant. Korábban a lap megírta, a Gerő András vezette Habsburg Történeti Intézet például Budán kölcsönzött ki egy 120 négyzetméteres irodát, havi 400 ezer forintért.

Az ellenzék, de a Magyar Nemzetnek nyilatkozó több szocialista politikus is úgy gondolja, hogy a Magyar Bálint által vezetett oktatási tárca olyan feladatokat csoportosított át a Sulinovához, amelyek tökéletesen elvégezhetőek lennének a szaktárca keretei között.

Székely Dániel

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.