GYISM: befolyásolt ifjúsági pályázatok – egy bíráló már kilépett

Kilépett egy tag a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium egyik pályázatelbíráló szaktestületéből, mert veszélyeztetve látta annak függetlenségét – tudta meg a Magyar Nemzet.

Magyar Nemzet
2004. 07. 28. 5:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bányai Sándor szakértő, egykori pályázatelbíráló szerint a tárca befolyásolta munkájukat. Mint fogalmazott: a testület egyik ülésén a minisztériumból telefonon tájékoztatták őket arról, mely pályázatokat milyen összeggel támogassanak, s így a bizottság véleménye nagyban eltért a későbbi eredménytől. Az eljárás ellen tiltakozásul mondott le a közvetlenül Gyurcsány Ferenc miniszter hatásköre alá tartozó, a fesztiválok és nagyrendezvények támogatásáról döntő bizottsági tagságáról. Az más kérdés, hogy a szaktestület többi tagja végül jóváhagyta a kívülről módosított döntéseket. Ennek a pályázatelbíráló testületnek egyébként az a Hudák Tamás az elnöke, aki a Heves Megyei Közgyűlés MSZP-s képviselője.

Hudák mondhatni önmagát is megjutalmazta több ízben, hiszen a Heves Megyei Gyermek- és Ifjúsági Alapítványnak 600 ezer, míg az Egri Fiatalok Kulturális Egyesületének 700 ezer forintot ítéltek oda. Mindkét szervezetnek Hudák a hivatalos kapcsolattartója, de további négy, még elbírálás alatt álló pályázatot is ő jegyez. Ismert az is, hogy a nagy rendezvények kategóriájában egymillió forintos támogatásban részesültek – az interneten is fellelhető adatok tanúsága szerint – az elmaradt Tisza-tavi fesztivál megszervezésére.

Az ifjúsági tárcánál nem a Magyar Turizmus Rt.-vel szerződést kötött Szín-Lap Bt., hanem az egyik alvállalkozója, a Perspektíva Kft. pályázott. Az állami Magyar Turizmus Rt. a fesztivál kezdete előtt közvetlenül bontott szerződést a Szín-Lap Bt.-vel – a társaság egy XVIII. kerületi szocialista képviselő édesapjáé –, mivel utóbbi késedelmesen és hibásan teljesítette a rá bízott feladatot. A bt. még a szerződésbontást megelőzően szervezési és kommunikációs munkákkal bízta meg a Perspektíva Kft.-t, amely továbbosztotta a munkák egy részét a Relatív 3 Kft. munkatársainak. A két cég tulajdonosi köre a MeH-hez köthető. A Perspektíva egyik tulajdonosa és ügyvezetője Kósa Margit, a kancellária nemrég átszervezett kormányzati kommunikációs központjának munkatársa, akinek feladata volt a kormányzati kommunikációt 750 millió forintos közpénzért segítő Leo Burnett Kft.-vel való kapcsolattartás is. A Relatív 3 Kft. tulajdonosa és egyik ügyvezetője pedig Hajnal Zsolt, aki egyben a Leo Burnett Kft. igazgatója is. Az ifjúsági tárca helyettes államtitkára tájékoztatása szerint nem kapott pénzt az a cég, amely egyébként sikeresen pályázott a III. Tisza-tavi fesztivál kapcsán. Ocsovai Tamás kijelentette: mivel az említett rendezvény elmaradt, ezért a jövőben sem fognak a szóban forgó céggel szerződni.

Pál Gábor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.