Budaörs: másfél év alatt 24 millió az SZDSZ-es polgármesternek

Csaknem kilencmillió forint jutalmat vett fel tavaly Wittinghoff Tamás, Budaörs SZDSZ-es polgármestere, így az elmúlt másfél évben több mint 24 millió forint díjazásban részesült. A politikus anyagi elismerését Budaörs MIÉP-es alpolgármestere szavazatának is köszönhette. Wittinghoff jobban keres Budaörsön, mint párttársa, Demszky Gábor Budapest főpolgármestereként.

Magyar Nemzet
2004. 08. 09. 5:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budaörs szabad demokrata polgármesterének 2002-ben nyújtott teljesítménye jutalmazásáról először tavalyelőtt, december 10-én szavazott a képviselő-testület sikertelenül. A tizenegy kormánypárti és a tizenegy ellenzéki városatya 2003. január 21-én újból napirendre tűzte a jutalmazás ügyét.

A kormánypárti baloldalt ekkor kisegítette a MIÉP: Lévay Ernő alpolgármester szavazatával a szabad demokrata polgármester nyolchavi munkabérnek megfelelő jutalmat kaphatott 2002-re. A testületben a mérleg nyelveként két MIÉP-es és egy független képviselő működik. Az ellenzéki Szövetség Budaörsért Frakció nyolc taggal van jelen.

2003-ban már Nagy György szocialista és Lévay Ernő MIÉP-es alpolgármester kaphatott kétszer hat havi jutalmat, ugyanúgy, mint a szabad demokrata Wittinghoff, aki ezen felül felvehette a 13. és a 14. havi illetményét is. Utóbbihoz még félhavi bér járult.

2003 szeptemberében pedig az önkormányzat képviselő-testülete úgy döntött, hogy a polgármester illetménye 526 000 forintra emelkedik július elsejétől. Addig az alapfizetése 409 500 forint volt, mindehhez még hozzájön a 30 százalékos költségtérítés, valamint a tizenhatezer forintos nyelvpótlék. Így a polgármester húsz havi jutalma 2003-ban kilencmillió forint.

Az elmúlt másfél évben összesen több mint 24 millió forint díjazásban részesült az SZDSZ-es polgármester. Az alpolgármesterek illetménye tavaly július elsejétől 485 ezer forintra nőtt, ők viszont csak húsz százalék költségtérítést kapnak.

A polgármester és az alpolgármesterek már az idén is megkapták az első félévi jutalmukat, ami hat havi munkabérükkel egyezik meg – ahogy az Budaörsön jár.

Nagy Tamás (Fidesz) úgy véli, mielőbb ki kellene dolgozni egy egységes szempontrendszert a polgármesterek jutalmazásáról. Mint rámutatott, az ellenzéki frakció évente maximum hat havi illetménynek megfelelő jutalmat tart elfogadhatónak, ezt is csak akkor, ha tényleg különleges teljesítmény van mögötte. A Szövetség Budaörsért Képviselőcsoport 2003 decemberében megszavazott a polgármesternek hat hónapnyi illetménynek megfelelő jutalmat, mivel úgy gondoltuk, hogy ennyi járhat. Wittinghoff ezzel szemben húsz havi összeget vett fel 2003-ban.

A 14. havi (másfél havi) illetményt a köztisztviselőknek nyújtandó juttatásokról szóló helyi, önkormányzati rendelet alapján veszi fel a polgármester.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.