„Gyurcsányi” segítsége kellett

A még nemrégiben is Gyurcsány Ferenc irányítása alatt álló Altus Rt. – amely Kulcsár Attila ügyfele volt – a brókerügy kirobbanását követõen hozamokkal együtt kapta vissza több tíz millió forintos befektetését – értesült a Magyar Nemzet. Eközben több cég és a kõbányai önkormányzat is a csõd közelébe került a K&H brókercégénél történt sok milliárd forintos sikkasztás miatt. Lapunk birtokába került az a telefonlehallgatási jegyzõkönyv, amelybõl kiderül: Bodnár Zoltán, a Nemzeti Autópálya Rt. vezérigazgatója egy bizonyos „Gyurcsányitól” várta, hogy „mindenképpen intézkedjen”.

Magyar Nemzet
2004. 09. 29. 22:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maga Gyurcsány Ferenc irányította az Altus Rt. igazgatójához, Jagiellowicz Györgynéhez a jelenleg sikkasztással gyanúsított Kulcsár Attilát – ezt az üzletasszony közölte a rendõrségen tett tanúvallomásában. Jagiellowicz Györgynét – Gyurcsány legfõbb bizalmasát – 2003 szeptemberében faggatták az ORFK Szervezett Bûnözés Elleni Igazgatóságának nyomozói. Az üzletasszony kijelentette, hogy Kulcsár Attilát 2002 õszén ismerte meg, ám mint mondta, a K&H Equities jogelõdjével, az ABN Amro Equitiesszel már a korábbiakban is kapcsolatban álltak. A tanúvallomásból kiderül az is, hogy az Altus Rt. azon kevés cégek egyike, amelyek a bankbotrány kirobbanását követõen, hozamokkal együtt kapták vissza equitieses befektetésüket.

– A számlákon már nincs semmi, az ügyben minket nem ért kár, mert a számlán szereplõ teljes összeget visszautalták az általunk megjelölt folyószámlára – fogalmazott a nyomozó kérdésére Jagiellowicz, aki kitért arra, az Altusnak 65 millió forintos befektetése volt a K&H brókercégénél. Jagiellowicz Györgyné egyébként Gyurcsány Ferenc politikai pályafutásának kezdete – sportminiszterré történõ kinevezése – óta vezérigazgatóként irányítja az Altus cégbirodalom bástyáját, az Altus Befektetési és Vagyonkezelõ Részvénytársaságot. Demeter Ervin (Fidesz) hétfõi parlamenti interpellációjában arról érdeklõdött, hogy Gyurcsány Ferenc találkozott-e Kulcsár Attilával.

Kiss Péter kancelláriaminiszter nem adott választ a kérdésre. A Magyar Nemzet birtokába került az a titkos minõsítés alól feloldott telefonlehallgatási jegyzõkönyv, amely Bitvai Mikós, az Állami Autópálya Kezelõ Rt. és Kulcsár Attila beszélgetését tartalmazza.

Mint ismert, Szász Károly megveretését követõen a Nemzetbiztonsági Hivatal megbízásából a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat lehallgatta a bróker telefonját, aki a botrány kirobbanását követõen elképesztõ mennyiségû hívást bonyolított. Úgy tudjuk, Kulcsár Bitvaival is igen sűrűn egyeztetett ebben az idõszakban. A birtokunkba került jegyzõkönyv szerint Bitvai és Kulcsár éppen azokról a papírokról beszél, amelyeket a rendõrséggel szeretnének elvitetni a PSZÁF elõl a K&H Equitiestõl.

Emlékezetes, Kulcsár Attila gyanúsítotti vallomásában közölte: Bácskai Jánosnak, a maffiaellenes központ vezetõjének a segítségét kérték ahhoz, hogy a brókercégnél lévõ iratokért a rendõrség még a pénzügyi felügyelet munkatársai elõtt érkezzen meg az Equitieshez. „Rendben van, jönnek reggel fél 8-kor” (mármint a rendõrök) – mondta a lehallgatási jegyzõkönyv szerint Kulcsár Attila Bitvainak.

Az autópályacég vezetõje ekkor mondta el a brókernek, hogy beszélt Bodnár Zoltánnal, az Állami Autópálya Kezelõ Rt. vezetõjével, aki „Gyurcsányi” segítségét fogja kérni. Bodnár „szól Gyurcsányinak, hogy sz.r lehet belõle, mert a papírjaim nem egészen jók” – tájékoztatta Kulcsárt Bitvai. A papírokon az Állami Autópálya Kezelõ Rt.-nek azokat az utalási megbízásait értette, amelyekkel több milliárd forint közpénz került a Kulcsár által mûködtetett rendszerbe. A szerzõdésekrõl mára egyértelmûen kiderült, hogy azokat meghamisították.



Az ORFK Nemzeti Nyomozó Irodájának (NNI) munkatársai már tanulmányozzák a Fõvárosi Fõügyészségtõl kedden megkapott dokumentumokat, amelyek Kulcsár Atillának a vádhatóság elõtt tett vallomásait, valamint az eljárás során keletkezett egyéb nyomozati anyagokat is tartalmazza – tájékoztatta lapunkat Garamvölgyi László, a rendõrség szóvivõje. Az iratok átvizsgálása után – terjedelme miatt ez több napot igényel – tesz javaslatot az NNI a további nyomozati cselekményekre, amelyekre a nyomozást felügyelõ ügyészség jóváhagyása után kerülhet sor – hangsúlyozta a szóvivõ. (S. P.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.