időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Bukik a bizottság?

2004.10.27. 07:59

Drámai fordulatokban bővelkedő vita folyik az unió parlamentjében arról, hogy megszavazzák-e ma az új bizottsági elnök, a portugál José Manuel Durao Barroso 24-es csapatát. Az esélyek szinte félóránként változnak, de az EU történetében páratlan bukás érzete kezd úrrá lenni Brüsszelen és Strasbourgon.

A viszály magja a konzervatív katolikus Rocco Buttiglione igazságügyi és biztonsági jelöltbiztos magánszemélyként a homoszexuálisokról és a nők szerepéről vallott nézeteivel szembeni, egyre merevebb ellenállás. Mind- inkább úgy tűnik, hogy a szavazás eredménye végső soron a demokratákat és liberálisokat tömörítő frakció, az ADLE 88 képviselőjének voksától függ majd.

Míg ugyanis a néppártiak a frakció 28 brit képviselőjének kivételével a Barroso-bizottság mellett, addig a parlament második legnagyobb csoportja, a 200 főt képviselő szocialisták nagy többséggel ellene szavaznak, a 42 tagú zöldekkel és a 41 tagot számláló szélsőbaloldaliakkal együtt. A Nemzetek Európájának Uniója nevet viselő nacionalisták viszont a Barroso-bizottság mellett teszik le voksukat. Ha a Barroso-csapat elbukik, igen súlyos helyzetbe kerülhet az EU, amelynek ez esetben nem lenne „kormánya”. Amennyiben ez megtörténik, akkor megfigyelők szerint a „problémás” bizottsági jelöltek közé tartozó Kovács László ismételt jelölését brüszszeli tanácsra a budapesti kormány nem újítaná meg.

(Magyar Nemzet)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.