időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Diszkriminatív az árfolyamnyereség-adó

MNO
2004.10.13. 12:04

Elfogadhatatlan, gazdaságilag irracionális és diszkriminatív intézkedés a tervezett árfolyamnyereség-adó bevezetése – jelentették ki a Budapesti Értéktőzsde eddigi elnökei: Bokros Lajos egyetemi tanár, Jaksity György, a Concorde Értékpapír Rt. vezérigazgatója, Simor András, a Deloitte Rt. elnöke, Szalay-Berzeviczy Attila a HVB Bank Hungary Rt. ügyvezető igazgatója és Száz János egyetemi tanár.

A Budapesti Értéktőzsde eddigi elnökei szerint az árfolyamnyereség-adó többek között azért diszkriminatív, mert különbséget tesz a befektetési és megtakarítási formák között, közvetlenül hátrányosan érint 160 ezer tőzsdei kisbefektetőt, több mint 2 millió ember megtakarítására és ezáltal nyugodt jövőjére lehet kedvezőtlen hatása a nyugdíjpénztárakon és a befektetési alapokon keresztül. Ide sorolták még azt is, hogy az árfolyamnyereség-adó ellentétes az elfogadott kormányprogrammal, amely a polgárok és a családok
öngondoskodását szorgalmazza, kizárólag a hazai kisbefektetőket érinti, a hazájukban adózó külföldi befektetőket nem, rontja a magyar középvállalatok tőkéhez jutási esélyét, gyengíti a Budapesti Értéktőzsde helyzetét és szerepét a régión belül.

A tőzsde elnökei szerint a kormány elhibázott döntést hoz, amennyiben azután, hogy 2003-ban eltörölték az árfolyamnyereség-adót, minden gazdasági racionalitást nélkülözve ismételten bevezetik azt, ráadásul ésszerűtlen mértékben. A lépés veszélybe sodorja az amúgy is gyenge lábakon álló magyar megtakarítási hajlandóságot, és hozzájárul ahhoz, hogy a már most is túlzott mértékű lakossági eladósodottság tovább növekedjen – olvasható a tozsdeforum.hu-n.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.