időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Egyre nő a pesszimizmus Németországban

MNO
2004.10.12. 11:26

A mannheimi gazdaságkutató intézet által közzétett legfrissebb adatok szerint októberben 31,3 pontra csökkent a német ZEW konjunktúraindex, mely jóval alatta van a történelmi átlagot jelentő 34,7 pontos értéknek. Az elemzői prognózisok 36,5 pontos értéket valószínűsítettek. Az index szeptemberben még 38,4 ponton állt.

A növekvő pesszimizmus a kutatók szerint abból ered, hogy az olajárak tovább emelkednek a nemzetközi piacokon, és a várakozások szerint a következő hónapokban a világgazdasági növekedés lassulására lehet számítani. Ezek alapján az index számításához megkérdezett elemzők a következő 6 hónapra enyhe növekedési lassulást várnak a német gazdaság tekintetében.

A jelenlegi gazdasági helyzet megítélését bemutató index –58,9 pontra emelkedett az előző havi –61,5 pontról. Az eurózóna várható fellendülésével kapcsolatos várakozások érdemben kedvezőtlenebbé váltak, az index 7,1 pontos csökkenéssel 37,6 pontra mérséklődött. Az EU-12 jelenlegi helyzetmegítélésének indexe kissé tovább javult: –27,3 pontról –26 pontra módosult.

A ZEW kutatóintézet az indexei elkészítéséhez ebben a hónapban 297 elemzőt és intézményi befektetőt kérdezett meg. (portfolio.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.