időjárás 30°C Kornél, Soma 2022. július 3.
logo

Lövöldözés volt egy koppenhágai bevásárlóközpontban

Kulcsár vallomást tett Forró Tamásra

Magyar Nemzet
2004.10.03. 22:30

A sikkasztással gyanúsított Kulcsár Attila terhelő vallomást tett az ügyészségen Forró Tamás exriporterre – tudta meg a Magyar Nemzet. A bróker beszámolt arról, hogy Forrónak éveken keresztül háromhavonta több millió forintot fizetett. Ismertette annak a körmönfont tranzakciónak a részleteit is, amellyel a Zöld Újság Rt. egyik részvénycsomagját értékesítették.

A rendszerváltás idején ismertté vált Forró Tamásról a hét végén kiderült: Szilágyi Ákos fedőnéven 1976-tól a III/III-as csoportfőnökségnek írt jelentéseket.

Forró Tamás még évekkel ezelőtt bízta a K&H Equitiesre a Világgazdaság című gazdasági napilapot kiadó Zöld Újság Rt. szabad pénzeszközeinek kezelését.

– Az exriporternek a kezdetektől törvényesen el nem érhető hozamelvárása volt – fogalmazott az ügyészségen gyanúsítottként tett vallomásában Kulcsár Attila. Az alkusz és Forró papíron arról állapodott meg: mindig a piaci hozamnak megfelelő eredmény szerepel a hó végi kimutatásokban, illetve, hogy a Zöld Újság Rt. pénzeit csak állampapír-alapú befektetésekben lehet tartani. Ennek ellenére – Kulcsár állítása szerint – Forró tudta, hogy a részvénytársaság pénzével tőzsdei tranzakciókat hajtanak végre. A volt újságíró számláján keletkezett nyereséget Kulcsár többnyire készpénzben adta át, de volt, hogy taxisofőrjével, Szekér Gyulával küldte el. A több millió forintos pénzkifizetések negyedévente történtek meg.

A bróker az ügyészségen közölte azt is, hogy Karl Imre volt MSZP-s honatyát, Mudura Sándort, Medgyessy Péter exkormányfő nagyváradi barátjának, Alexandru Mudurának a fiát, illetve Schönthal Henriket is Forró Tamás mutatta be neki. Mint ismert, később mindhárman a K&H Equities ügyfelei lettek. A jelenleg külföldön tartózkodó Schönthal korábban még Montrade nevű off-shore cégét is felajánlotta a törvénytelen tranzakciók lebonyolításához.

Vallomásában Kulcsár Attila részletesen ismertette a Zöld Újság Rt. 2000-ben lezajlott értékesítésének körülményeit. A részvénytársaság résztulajdonosa ekkor a Gyáriparosok Országos Szövetsége (GYOSZ) volt, a cég vezérigazgatói székében pedig Forró Tamás foglalt helyet. A bróker elmondása szerint Forró mindenképpen el szerette volna kerülni, hogy a Zöld Újság Rt. „jobboldali érdekeltségbe” – a Postabankhoz – kerüljön. Megemlítette, hogy a GYOSZ az eladást megelőzően auditáltatta a céget, amelynek teljes értékét 1,2 milliárd forintra becsülték.

Kulcsár számára azonban érthetetlen módon valamiért készíttettek egy másik értékelést is, amely lényegesen kisebb összegben állapította meg a cég, így a részvénycsomag árát. – Nem tudok arra érthető magyarázatot adni, hogy a GYOSZ miért a nyilvánvalóan áron aluli ajánlatot tevő audit alapján értékesítette a részvénycsomagot – fogalmazott Kulcsár. Az adásvételben kulcsszerepet játszott a KH Invest nevű cég, amelyben ekkor tulajdonos volt Forró Tamás felesége, Kovács Katalin, a Bankkonzult, Kerék Csaba, valamint Kulcsár Attila.

A tranzakciót meglehetősen körmönfontan hajtották végre. A részvénycsomagot ugyanis először 230 millió forintos áron a KH Investbe apportálták. Erre a bróker közlése szerint azért volt szükség, mert így a Zöld Újság Rt. többi tulajdonosa nem tudott élni elővásárlási jogával. Ezt követően a KH Invest tulajdonosainak tagi kölcsönéből kivásárolták a GYOSZ tulajdoni hányadát. Ekkor Forró Tamás már tárgyalásokat folytatott az Axel Springerrel. Kulcsár úgy tudja, hogy a részvénycsomagot végül 375 millió forintért vásárolta meg a médiacég. Az ügylet lényege tehát az volt, hogy a Zöld Újság Rt. tulajdonosai háta mögött Forró és társai egy gazdasági társaságon keresztül igen nagy nyereséget realizálva adták el a részvénycsomagot az Axel Springernek.

Forró Tamás kihasználta újságírói összeköttetéseit, és segítette Kulcsár Attilát a Szász Károlynak, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének lejáratását célzó akcióban. Mint azt már korábban a bróker vallomására és az ügyészség gyanúsítására hivatkozva közöltük, Bálint Tamás, a Keller László vezette közpénzügyi államtitkárság volt főtanácsadója állítólag tízmillió forintért értékesített Kulcsárnak egy olyan írásos anyagot, amely a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének gazdálkodásáról, illetve a testület elnökéről szólt.

Emlékezetes, a brókernek azért volt szüksége a dokumentumra, hogy a sajtóban kiszivárogtatva ellehetetlenítsék Szász Károlyt. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ugyanis a Pannonplast-részvények felvásárlása kapcsán vizsgálatot folytatott, és így lelepleződhetett a Kulcsár Attila által kiépített pénzügyi rendszer. Az alkusz szerint Forró volt az, aki a dokumentumot átadta Juszt Lászlónak és több sajtóorgánumnak, így például a Népszavának. Juszt végül vágatlan formában mutatta be a közszolgálati televízióban a Szász Károllyal készített terjedelmes interjúját, amely lényegében a közpénzügyi államtitkárságról kikerült anyag megállapításaival szembesítette a felügyelet elnökét.

– Azt hallottam Forró Tamástól, hogy ezért a műsorért pénzt is adott Juszt Lászlónak, de szerintem ezt Juszt ingyen is megcsinálta volna, mert olyan ellenszenvvel volt Szász Károly irányában – közölte ügyészségi vallomásában Kulcsár Attila.

Figyelemmel azokra a reakciókra, amelyeket sorozatunk előző részei kiváltottak, a Magyar Nemzet leszögezi, hogy a fenti állítások kizárólag Kulcsár Attila közokiratba foglalt vallomásán alapulnak.

III/III-as ügynök volt az újságíró

Szilágyi Ákos fedőnéven a III/III-as csoportfőnökségnek írt jelentéseket Forró Tamás, aki 1976-tól dolgozott az állambiztonsági szolgálatoknak – derült ki a Hír Televízió tegnapi, Szerintem című műsorából. A rendszerváltás idején ismertté vált újságíró számos médiumnál megfordult, legutóbb a közszolgálati televízióban tevékenykedett – a Nap-kelte egyik műsorvezetőjeként tett fel kérdéseket. Forró titkos ügynöki ténykedéséről az ügynevezett 6-os kartonon kívül egy birtokunkba került munkadosszié is tanúskodik.

A belügyminiszter a szóban forgó 6-os karton tartalmát már feloldotta a titkos minősítés alól. Kerényi Imre színházi rendező, műsorvezető pedig mint megfigyelt kikérte a vonatkozó dokumentumokat az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárától, amelyeket a hatályos jogszabályoknak megfelelően anonimizálás nélkül kapott meg.

A munkadosszié tanúsága szerint Forró Tamás a Bástya fedőnevű titkos lakásban találkozott tartótisztjével, akit tájékoztatott arról, hogy részt vett a Szigligeti Színház társulati ülésén, ahol részletesen ismertették a társulattal Schwajda György távozásának okát, és bemutatták az új színházigazgatót, Kerényi Imrét. A jelentés jövő évi műsortervre vonatkozó része szerint az Übü király című darabot is be fogják mutatni. Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy a darab előadásait 1977-ben Pécsett politikai tartalma miatt betiltották, csak megfelelő átrendezés után kerülhetett műsorra. „A darabot Pécsen is és itt is Pál István rendezte, illetve rendezi” – áll a jelentésben.

Forró Tamás riporteri tevékenységét gyakran érte kritika. Sokak szerint a közszolgálati televízióban sem tudta levetkőzni a jelenlegi kormánypártok melletti elkötelezettségét, elfogultságáért nemegyszer az ORTT panaszbizottsága is elmarasztalta. Emlékezetes az a Népszavában megjelent kijelentése, amely szerint Medgyessy Pétert a XXI. század Deák Ferencének tartja.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.