Kulcsár vallomást tett Forró Tamásra

A sikkasztással gyanúsított Kulcsár Attila terhelő vallomást tett az ügyészségen Forró Tamás exriporterre – tudta meg a Magyar Nemzet. A bróker beszámolt arról, hogy Forrónak éveken keresztül háromhavonta több millió forintot fizetett. Ismertette annak a körmönfont tranzakciónak a részleteit is, amellyel a Zöld Újság Rt. egyik részvénycsomagját értékesítették.

Magyar Nemzet
2004. 10. 03. 22:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendszerváltás idején ismertté vált Forró Tamásról a hét végén kiderült: Szilágyi Ákos fedőnéven 1976-tól a III/III-as csoportfőnökségnek írt jelentéseket.

Forró Tamás még évekkel ezelőtt bízta a K&H Equitiesre a Világgazdaság című gazdasági napilapot kiadó Zöld Újság Rt. szabad pénzeszközeinek kezelését.

– Az exriporternek a kezdetektől törvényesen el nem érhető hozamelvárása volt – fogalmazott az ügyészségen gyanúsítottként tett vallomásában Kulcsár Attila. Az alkusz és Forró papíron arról állapodott meg: mindig a piaci hozamnak megfelelő eredmény szerepel a hó végi kimutatásokban, illetve, hogy a Zöld Újság Rt. pénzeit csak állampapír-alapú befektetésekben lehet tartani. Ennek ellenére – Kulcsár állítása szerint – Forró tudta, hogy a részvénytársaság pénzével tőzsdei tranzakciókat hajtanak végre. A volt újságíró számláján keletkezett nyereséget Kulcsár többnyire készpénzben adta át, de volt, hogy taxisofőrjével, Szekér Gyulával küldte el. A több millió forintos pénzkifizetések negyedévente történtek meg.

A bróker az ügyészségen közölte azt is, hogy Karl Imre volt MSZP-s honatyát, Mudura Sándort, Medgyessy Péter exkormányfő nagyváradi barátjának, Alexandru Mudurának a fiát, illetve Schönthal Henriket is Forró Tamás mutatta be neki. Mint ismert, később mindhárman a K&H Equities ügyfelei lettek. A jelenleg külföldön tartózkodó Schönthal korábban még Montrade nevű off-shore cégét is felajánlotta a törvénytelen tranzakciók lebonyolításához.

Vallomásában Kulcsár Attila részletesen ismertette a Zöld Újság Rt. 2000-ben lezajlott értékesítésének körülményeit. A részvénytársaság résztulajdonosa ekkor a Gyáriparosok Országos Szövetsége (GYOSZ) volt, a cég vezérigazgatói székében pedig Forró Tamás foglalt helyet. A bróker elmondása szerint Forró mindenképpen el szerette volna kerülni, hogy a Zöld Újság Rt. „jobboldali érdekeltségbe” – a Postabankhoz – kerüljön. Megemlítette, hogy a GYOSZ az eladást megelőzően auditáltatta a céget, amelynek teljes értékét 1,2 milliárd forintra becsülték.

Kulcsár számára azonban érthetetlen módon valamiért készíttettek egy másik értékelést is, amely lényegesen kisebb összegben állapította meg a cég, így a részvénycsomag árát. – Nem tudok arra érthető magyarázatot adni, hogy a GYOSZ miért a nyilvánvalóan áron aluli ajánlatot tevő audit alapján értékesítette a részvénycsomagot – fogalmazott Kulcsár. Az adásvételben kulcsszerepet játszott a KH Invest nevű cég, amelyben ekkor tulajdonos volt Forró Tamás felesége, Kovács Katalin, a Bankkonzult, Kerék Csaba, valamint Kulcsár Attila.

A tranzakciót meglehetősen körmönfontan hajtották végre. A részvénycsomagot ugyanis először 230 millió forintos áron a KH Investbe apportálták. Erre a bróker közlése szerint azért volt szükség, mert így a Zöld Újság Rt. többi tulajdonosa nem tudott élni elővásárlási jogával. Ezt követően a KH Invest tulajdonosainak tagi kölcsönéből kivásárolták a GYOSZ tulajdoni hányadát. Ekkor Forró Tamás már tárgyalásokat folytatott az Axel Springerrel. Kulcsár úgy tudja, hogy a részvénycsomagot végül 375 millió forintért vásárolta meg a médiacég. Az ügylet lényege tehát az volt, hogy a Zöld Újság Rt. tulajdonosai háta mögött Forró és társai egy gazdasági társaságon keresztül igen nagy nyereséget realizálva adták el a részvénycsomagot az Axel Springernek.

Forró Tamás kihasználta újságírói összeköttetéseit, és segítette Kulcsár Attilát a Szász Károlynak, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének lejáratását célzó akcióban. Mint azt már korábban a bróker vallomására és az ügyészség gyanúsítására hivatkozva közöltük, Bálint Tamás, a Keller László vezette közpénzügyi államtitkárság volt főtanácsadója állítólag tízmillió forintért értékesített Kulcsárnak egy olyan írásos anyagot, amely a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének gazdálkodásáról, illetve a testület elnökéről szólt.

Emlékezetes, a brókernek azért volt szüksége a dokumentumra, hogy a sajtóban kiszivárogtatva ellehetetlenítsék Szász Károlyt. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ugyanis a Pannonplast-részvények felvásárlása kapcsán vizsgálatot folytatott, és így lelepleződhetett a Kulcsár Attila által kiépített pénzügyi rendszer. Az alkusz szerint Forró volt az, aki a dokumentumot átadta Juszt Lászlónak és több sajtóorgánumnak, így például a Népszavának. Juszt végül vágatlan formában mutatta be a közszolgálati televízióban a Szász Károllyal készített terjedelmes interjúját, amely lényegében a közpénzügyi államtitkárságról kikerült anyag megállapításaival szembesítette a felügyelet elnökét.

– Azt hallottam Forró Tamástól, hogy ezért a műsorért pénzt is adott Juszt Lászlónak, de szerintem ezt Juszt ingyen is megcsinálta volna, mert olyan ellenszenvvel volt Szász Károly irányában – közölte ügyészségi vallomásában Kulcsár Attila.

Figyelemmel azokra a reakciókra, amelyeket sorozatunk előző részei kiváltottak, a Magyar Nemzet leszögezi, hogy a fenti állítások kizárólag Kulcsár Attila közokiratba foglalt vallomásán alapulnak.

III/III-as ügynök volt az újságíró

Szilágyi Ákos fedőnéven a III/III-as csoportfőnökségnek írt jelentéseket Forró Tamás, aki 1976-tól dolgozott az állambiztonsági szolgálatoknak – derült ki a Hír Televízió tegnapi, Szerintem című műsorából. A rendszerváltás idején ismertté vált újságíró számos médiumnál megfordult, legutóbb a közszolgálati televízióban tevékenykedett – a Nap-kelte egyik műsorvezetőjeként tett fel kérdéseket. Forró titkos ügynöki ténykedéséről az ügynevezett 6-os kartonon kívül egy birtokunkba került munkadosszié is tanúskodik.

A belügyminiszter a szóban forgó 6-os karton tartalmát már feloldotta a titkos minősítés alól. Kerényi Imre színházi rendező, műsorvezető pedig mint megfigyelt kikérte a vonatkozó dokumentumokat az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárától, amelyeket a hatályos jogszabályoknak megfelelően anonimizálás nélkül kapott meg.

A munkadosszié tanúsága szerint Forró Tamás a Bástya fedőnevű titkos lakásban találkozott tartótisztjével, akit tájékoztatott arról, hogy részt vett a Szigligeti Színház társulati ülésén, ahol részletesen ismertették a társulattal Schwajda György távozásának okát, és bemutatták az új színházigazgatót, Kerényi Imrét. A jelentés jövő évi műsortervre vonatkozó része szerint az Übü király című darabot is be fogják mutatni. Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy a darab előadásait 1977-ben Pécsett politikai tartalma miatt betiltották, csak megfelelő átrendezés után kerülhetett műsorra. „A darabot Pécsen is és itt is Pál István rendezte, illetve rendezi” – áll a jelentésben.

Forró Tamás riporteri tevékenységét gyakran érte kritika. Sokak szerint a közszolgálati televízióban sem tudta levetkőzni a jelenlegi kormánypártok melletti elkötelezettségét, elfogultságáért nemegyszer az ORTT panaszbizottsága is elmarasztalta. Emlékezetes az a Népszavában megjelent kijelentése, amely szerint Medgyessy Pétert a XXI. század Deák Ferencének tartja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.