Princz a PM-et és a rendőrséget sem értette a bankpánik alatt

A Postabank összeomlása az 1997-es februári bankpánik eredménye, amelyben számos furcsa egybeesés volt, oka azonban mindmáig tisztázatlan – mondta Princz Gábor vádlotti vallomásában a Fővárosi Bíróság csütörtöki tárgyalásán.

MNO
2004. 11. 18. 18:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Postabank 36 milliárdos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolt egykori elnök-vezérigazgatójának meghallgatása második napja tart, de várhatóan még legalább egy tárgyalást igénybe vesz.

„Mindenki azt javasolta: zárjuk be a bankot és jelentsünk fizetésképtelenséget. Mi azonban még hét végén is nyitva voltunk, és kilapátoltunk minden pénzt, csak az apró maradt, 1 milliárd forint” – mondta a bankvezér az 1997. február 27-én kezdődött tömeges lakossági betétkivonásról szólva.

A bankelnök szerint akkor, amikor egy többségében állami tulajdonú lakossági bank ilyen helyzetbe kerül, a pénzügyi kormányzatnak, vagy a jegybanknak állami garanciavállalást kell kezdeményeznie, de ez akkor elmaradt. Hozzátette: furcsa, hogy mindez éppen akkor történt, amikor a bank helyzete rendeződni látszott.

A volt bankelnök számára érthetetlen az is, hogy február 27-e előtt állami vállalatok a Pénzügyminisztériumból kaptak arra utaló jelzéseket, hogy ne üzleteljenek a Postabankkal, problémák lehetnek.

Princz Gábor a tárgyaláson elmondta azt is, hogy a bankpánik méretéhez képest nagyon szerény rendőrségi nyomozás folyt, csupán egy nyugdíjas alkalmazott felelősségét vetették fel, holott egyetlen személy nyilvánvalóan nem idézhette fel az akkori eseményeket. (InfoRádió)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.