Tanácsadó a tanácsadók mellé – jutalom a támogatásért

Az egykori miniszterelnök-jelölt, Gyurcsány Ferenc melletti kiállása szerepet kaphatott abban, hogy Érsek Zsolt, Hatvan polgármestere kapott megbízást az önkormányzati beruházások törvényi szabályozásának áttekintésére – tudta meg a Magyar Nemzet. A kormányfő ezzel egy tanácsadót nevezett ki tanácsadó testülete mellé. Érsek a nyáron félévi illetményének megfelelő jutalmat kapott a szocialista többségű városi közgyűléstől.

Magyar Nemzet
2004. 12. 27. 23:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök melletti kiállása jutalmaként kapta Érsek Zsolt az önkormányzati beruházások törvényi szabályozását áttekintő feladatot – értesült a Magyar Nemzet. Érseket Gyurcsány a hónap közepén bízta meg azzal, hogy a témában javaslatokat tegyen a vidékpolitikai, közigazgatási és önkormányzati tanácsadó testülete számára, tehát a kormányfő ezzel kinevezett egy olyan tanácsadót, aki a tanácsadóknak ad tanácsot. Érsek Gyurcsány Ferenc mellett szólalt fel az MSZP augusztus végén megtartott rendkívüli kongresszusán, amelyen arról döntöttek a küldöttek, hogy ki legyen Medgyessy Péter utódja a miniszterelnöki székben.

Érsek Zsolt frissen kinevezett tanácsadó eddig sem szűkölködött feladatokban, országgyűlési képviselő, valamint Hatvan városának polgármestere is. A kormányfő értesüléseink szerint több irányból igyekszik szemmel tartani az önkormányzati ügyekért felelős miniszterét, Lamperth Mónikát, aki hajszál híján menekült meg a leváltástól, mikor Gyurcsány kormányt alakított szeptember végén. Érsek Zsolt kinevezésekor elmondta: feladatai közé tartozik továbbá a törvénymódosítások előkészítéséhez szükséges tárcaközi koordináció is.

Érsek kifejtette: ma több jogszabályi rendelkezés gátolja az önkormányzati fejlesztések megvalósulását, egyes elemeiben ilyennek nevezte a közbeszerzési törvényt is. Példaként említette, hogy már kétmillió forintos beruházás esetén „hosszadalmas közbeszerzési eljárást” kell lefolytatniuk az önkormányzatoknak. Ennek az a következménye, hogy sürgős esetben az önkormányzat nem tud hatékonyan lépni, illetve sokszor egy nagyobb beruházás előkészítése húzódik el az eljárás miatt.

Ugyancsak hibás gyakorlatnak nevezte, hogy az önkormányzatok csak érvényes építési engedély birtokában vehetnek részt a kormányzati pályázatokon. Mint mondta, sokszor még az engedélyeztetési eljárásra sincs pénze egyes szegényebb településeknek, így már ezen a ponton megakad minden fejlesztés.
Emlékezetes, Érsek a nyáron 2,5 millió forintos jutalmat kapott a túlnyomó többségben párttársaiból álló hatvani közgyűléstől. Az MSZP-s önkormányzati vezető akkor azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy minden álszerénység nélkül fogadta el a pénzt, amiért megdolgozott: a város fedezethiányos költségvetését rendbe tette, illetve több pályázaton indult sikerrel fejlesztési pénzek elnyerése céljából. Szabó Ádám fideszes önkormányzati képviselő szerint viszont a városi büdzsé nem a polgármester tevékenységének köszönhetően került egyensúlyba, hanem azért, mert az előző ciklusban alapított ipari park vállalkozásai hétszázmillió forinttal több helyi adót fizettek be, mint 2002-ben. Szerepe van a többletbevételben annak is, hogy igen sok ingatlant eladtak. Így került dobra ötvenmillió forintért a város egyetlen mozija is – mutatott rá Szabó.

Csabai Lászlóné, Nyíregyháza szocialista polgármestere a nyáron levélben intette az MSZP-s önkormányzati vezetőket, illetve az MSZP-s többségű képviselő-testületeket, tanúsítsanak önmérsékletet a jutalmazásoknál. Érsek erről úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek: megkapta a levelet, de szerinte kolléganőjének intése rá nem vonatkozik, mert a valóban túlzásnak minősíthető egyéves fizetésnek megfelelő összeggel szemben ő csak félévi illetményének megfelelő összeget kapott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.