időjárás 19°C Árpád 2023. március 31.
logo

Öt új tűzoltólaktanyára van szükség

MNO
2005.01.13. 09:12

Budapesten még mindig vannak olyan területek, ahova a tűzoltók nem érnek el szintidõn belül. A teljes lefedettséghez öt új laktanyára lenne szükség. Az, hogy a körülmények ellenére a város tűzbiztonsága jó, a tűzoltók felkészültségének és elhivatottságának köszönhető.

Optimális esetben húsz tűzoltólaktanyára lenne szükség ahhoz, hogy a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság (FTP) egységei baj esetén mindenhová időben érkezzenek. A nemzetközi irányelveknek megfelelően a riasztástól számítva nappal legkésőbb tíz, éjszaka pedig öt perc múlva kell megkezdeniük az oltást és a mentést. A laktanyák elhelyezkedése, egyes újonnan épült városrészek megközelíthetősége és a közlekedés miatt van, ahol a szintidőt nem tudják teljesíteni. A város megnyugtató védelméhez a jelenleg működő tizenöt laktanya mellé kellene még öt, a meglévők közül kettő pedig felújításra, illetve bővítésre szorul. Az, hogy a körülmények ellenére a város tűzbiztonsága jó, a tűzoltók felkészültségének és elhivatottságának köszönhető.

A főváros tűzoltói Budapest 527 négyzetkilométerén kívül az agglomeráció 22 településén, azaz további 572 négyzetkilométeres területen is ellátják feladatukat. A főváros területének nagyjából a felén – elsősorban a belső kerületekben – a tűzoltók legalább két laktanyából szintidőn belül a riasztás helyszínére érnek. Ezek a városrészek a legvédettebbek, hiszen több helyszínről több egység riasztható, így nem késik az oltás vagy mentés akkor sem, ha az egyik helyszínre vonuló szerkocsit baleset éri vagy lerobban, netán a körzetből újabb riasztások érkeznek. A város kevésbé védett részeinek több mint a felére csak egy laktanyából lehet szintidőn belül kivonulni. Védettségük mégis jobb, mint azon részeké, amelyeket szintidőn belül lehetetlen elérniük. Akadnak továbbá olyan kisebb területek, amelyek csak jelentős késedelemmel érhetők el, ám ezek a városhatárhoz közeli lakatlan részek, erdők, szántóföldek.

Az új laktanyák megépítése nem csak közvetlen környezetük biztonságát szolgálná. Bende Péter tábornok, az FTP vezetője szerint azonban lehetetlen fontossági sorrendet felállítani a bővítendő és építendő laktanyák között. Reményei szerint a már kész békásmegyeri laktanyában március közepén fogadhatják a riasztásokat. Két laktanya felújítása is halaszthatatlan. Rákosszentmihályon kevés a szerállás, vagyis bővítésre lenne szükség, mert csak a mostaninál több tűzoltóautó képes megfelelően óvni a területet. Halaszthatatlanná vált az V. kerületi tűzőrség helyzetének megoldása is. A Gerlóczy utcában lévő kicsi és korszerűtlen laktanyából az elképzelések szerint a tűzoltók a Podmaniczky utcába költöznének, a terület tulajdonosával, a TriGránit Rt.-vel már folynak a tárgyalások.

Új laktanya kell Remetekertvárosba, Pestszentlőrincre, Soroksárra és Árpádföldre is. Ez elsősorban anyagi kérdés. A békásmegyeri laktanya működése is veszélyben volt, felszerelésére és a tűzoltókra már nehezen jutott pénz. Végül 45 tűzoltó költségeit az állam, háromét pedig a főváros biztosítja.

Forrás: Népszabadság

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.