időjárás 14°C Zalán 2023. március 30.
logo

Támadják a Terminátort

Keresztes Lajos
2005.01.24. 08:47

Az egyik képviselő azért kampányol, hogy Arnold Schwarzeneggertől vonják meg az osztrák állampolgárságot, mert „a kaliforniai kormányzó legutóbbi döntése után már nem méltó erre a megtiszteltetésre” – írja a Der Spiegel. A Focus hírmagazin szerint az EU-parlamentben a magyar képviselők keresnek a legkevesebbet, az olaszok pedig a legtöbbet, a különbség tízszeres.

Focus (focus.msn.de)

A müncheni hírmagazin információi szerint az EU soros elnökségét ellátó Luxemburg miniszterelnöke, Jean-Claude Juncker tervezi a 732 Európa Parlamenti képviselő honoráriumának egységesítését. Az elképzelések szerint a képviselők nagyjából a németek jelenlegi honoráriumára, havi 7009 euróra ( 1,75 millió forintra ) számíthatnának. Jelenleg a strassburgi parlamentben hatalmas eltérések vannak a képviselői fizetések között. A legjobban az olaszok keresnek, 10975 euróval (2,74 millió forinttal), míg a leggyengébben a magyarok tevékenységét honorálják 805 euróval, (201 ezer forinttal.)

Der Spiegel (spiegel.de)

A baloldali hírmagazin Miért támadja Peter Pilz a Terminátort? című írásában foglalkozik az osztrák zöldek toleranciájának határaival.

Az osztrák zöldek képviselője, azért kampányol, hogy Arnold Schwarzeneggertől vonják meg szülőhazája állampolgárságát. Pilz érvelése szerint a kaliforniai kormányzó legutóbbi döntése után már nem méltó erre a megtiszteltetésre. A képviselő felháborodását az váltotta ki, hogy Schwarzenegger szerdán hozzájárult egy kettős gyilkosság miatt elítélt személy kivégzéséhez, amikor elutasította az illető kegyelmi kérvényét. Három év óta ez volt az első kivégzés Kaliforniában.

Pilz érvelése szerint a kivégzés engedélyezésével Schwarzenegger – mint talán a legismertebb osztrák – rendkívül komoly károkat okozott az ország imázsának. A zöldek képviselője erre hivatkozva fordult a bécsi belügyminisztériumhoz, és beadványával kezdeményezte az állampolgárság hivatalos megvonását. Hiszen, érvelt Pilz beadványában, az „államilag engedélyezett gyilkosság” nem fér össze az osztrák politikai kultúrával.

Der Spiegel (spiegel.de)

A baloldali hírmagazin A bíróbotrány megrázza a német labdarúgást címmel tudósít a mérkőzések sorozatos manipulációjának gyanújáról.

A nyomozás középpontjában a berlini 25 esztendős játékvezető, Robert Hoyzer áll, akit azzal vádolnak, hogy többek között manipulálta a labdarúgó Német Kupa 2004. augusztus 21-i, a harmadosztályú SC Paderborn és az elsőligás Hamburger SV 4-2-es eredménnyel zárult mérkőzését. Miután a HSV 2-0-ra vezetett, a bíró két, minimum vitatható tizenegyessel és egy hamburgi játékos kiállításával változtatta meg a meccs eredményét a Paderborn javára.

Az egyetemista Hoyzernek nagy jövőt jósoltak a Bundesligában, aki az elmúlt két évben 26 mérkőzést vezetett, melyből további ötben találtak a szakértők igencsak vitatható ítéleteket. A vádak szerint a bíró azokra a meccsekre fogadott nagy összegben, amelyeket ő maga vezetett.

Hoyzer ítéletei elsősorban a HSV-t sújtották. A csapat edzőjének Klaus Toppmöllernek többek között a Paderborn elleni vereség miatt kellett néhány héttel később csapatától távoznia. Az első osztályú egyesület vezetése fontolgatja, hogy polgári peres eljárásban kártérítést követeljen Hoyzertől.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.