Brókerbotrány: Puch László is képbe került

Az eddig kiszivárgottaknál terhelőbb dolgokat is vallott szocialista prominensekre az újabban ismét az ügyészségen faggatott Kulcsár Attila exbróker. „Részesült a bűncselekményből származó pénzből Puch László is” – vallotta állítólag Kulcsár. Így nem minden alap nélkül tartanak attól MSZP-s berkekben, hogy a brókerügy kampánytémává válik. A nyomozást a nyár végéig kell befejezni.

MNO
2005. 02. 24. 11:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A HVG értesülései szerint az eddig kiszivárgottaknál terhelőbb dolgokat is vallott szocialista prominensekre az újabban ismét az ügyészségen faggatott Kulcsár Attila exbróker. Így nem minden alap nélkül tartanak attól MSZP-s berkekben, hogy a brókerügy kampánytémává válik. A nyomozást a nyár végéig kell befejezni.

„Az ügy lehetséges politikai vonatkozásaira tekintettel jobban szeretném ezt akkor részletezni, hogyha az eddigi és az ez utáni feltáró jellegű vallomásomra is tekintettel a velem szemben alkalmazott, személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedésben enyhítés történik” – keményített be egyik tavalyi vallomásában a Fővárosi Főügyészségen (FF) az egyébként készségesnek tűnő Kulcsár Attila.

A sikkasztással gyanúsított volt bróker akkoriban még előzetes letartóztatásban ült. Nem sokáig: tavaly ősszel házi őrizetét rendelte el a bíróság. Az elvileg az Országos Rendőr-főkapitányság által folytatott nyomozást felügyelő FF mostanában újra felfedezte az exbrókert, akit ismét kihallgatnak. Szavait – mint ügyvédje, Zámbó Gyula a HVG-nek elmondta – jelenleg a nemrégiben elkészült, négykötetes tőkepiaci szakértői jelentéssel vetik össze.

A nyomozást szeptemberben be kell fejezni

A nyomozást a büntetőeljárásról szóló törvény értelmében legkésőbb az első gyanúsítotti kihallgatástól számított két éven belül, vagyis az idén szeptember elején be kell fejezni (a gyanúsítottakról lásd táblázatunkat). MSZP-s körökben szilárd meggyőződés, hogy – a Polt Péter legfőbb ügyész fideszes előélete, illetve az ügyészség baloldali berkekben tendenciózusnak mondott nyomozásmegszüntetési gyakorlata miatt – az általuk ellenzékhez kötődőnek tartott FF a kampányidőszakra időzíti a valószínűsíthető vádemeléseket, igaz, szocialista berkekben azzal vigasztalják magukat: politikusaik, üzleti holdudvaruk csak periférikusan érintett az ügyben, amellyel kapcsolatban releváns újdonság már aligha akad.

Puch László is képbe került

A Kulcsárt faggató ügyészek – köztük az időközben fővárosi főügyésszé előlépett Ihász Sándor – az említett tavaly nyári kihallgatás során ugyanakkor egyebek mellett arra voltak kíváncsiak, milyen kapcsolatban állt a K&H Equities Rt.-ből 20 milliárd forintot elsíboló egykori sztárbróker Puch Lászlóval, a szocialisták pénztárnokával. Kulcsár – a HVG birtokába került, az ilyen helyzetben egyébként szokatlan összeszedettségről tanúskodó, már-már „nyomdakész” vallomása szerint – állította: „Részesült a bűncselekményből származó pénzből Puch László is.”

A történet nemcsak kényes, de zavaros is. Kulcsár elmondása szerint a pénzt személyi sofőrje és állandó pénzszállítója, Szekér Gyula (Taxis Gyuszi) vitte el, a címzett azonban még a bróker szerint sem a pártpénztárnok volt, hanem egy bizonyos Mészáros János. Ő csak névrokona a Britton-cégcsoport egyik, időközben gyanúsítottá vált irányítójának, s a pénzt a Kulcsár-vallomás szerint – hogy vállalkozásainak „üzleti eredményre váltható politikai hátteret” biztosítson – Puchnak továbbította, az pedig szóban igazolta vissza, hogy megkapta.

Egy MFB-vezető is érintett?

Mészáros – aki egyébiránt a Magyar Fejlesztési Bank Rt. igazgatósági tagja – a HVG kérdésére elmondta, nyolc éve ismeri Puchot, s Kulcsárral is tárgyalt különféle befektetési lehetőségekről, de tagadja, hogy bármiféle pénzközvetítésben részt vett volna (Puch nem reagált a HVG megkeresésére). Kulcsár mindenesetre ráérzett, a sztori az ő adu ásza, mint hozzáfűzte, „később hajlandó” részletesen is beszélni a kapcsolatról, de előbb „gondolkodnia kell”, egyebek mellett azon, mi támasztja alá az általa elmondottakat.

A HVG értesülései szerint a fő gyanúsított vallomását kivéve egyéb bizonyíték több mint fél év elteltével sem került elő a K&H-ügy illusztris mellékszereplőire vonatkozóan, s az illegális pénzváltóból-zughitelezőből feltört Kulcsárról egy dolog állítható bizonyossággal – hogy tudniillik nem minden szavára lehet mérget venni. Mégis úgy tűnik, az FF kiemelt fontosságot tulajdonít az általa másokról elmondottaknak. A csalárd ügyleteit 1998 és 2003 között háborítatlanul bonyolító Kulcsár más korábbi – jobbára szintén a szocialistákhoz köthető – ismerősét is bemártotta az ügyészségen.

Baja neve is elhangzott

Közéjük tartozik Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, akiről Kulcsár azt állította: több alkalommal, mintegy 30-50 millió forintot adott át neki személyesen Újpesti rakparti lakásában, egyszer-kétszer néhány milliót pedig legfőbb bizalmasával, Taxis Gyuszival küldött el a politikus Szilágyi Erzsébet fasori irodájába; személyesen mindig késő este találkoztak. A vallomás szerint Baja az egyik, a Britton-irodában tartott találkozóra magával vitte Endrényi Éva vállalkozót, Kovács László akkori külügyminiszter és MSZP-elnök ismerősét is. Baja határozottan cáfolta a HVG-nek, hogy bármilyen pénzügyi kapcsolatban lett volna akár Kulcsárral, akár a K&H-val (egyébiránt azt az exbróker is hangsúlyozta, hogy az állítása szerint Bajának juttatott összegek „nem a bűncselekményből” származtak), míg Taxis Gyuszi úgy emlékezik, vékony borítékot vitt az államtitkárnak, amelyben szerinte „nem volt pénz”.

Kulcsár kapcsolata Andóval és Karllal

Bajától egyébként Kulcsár azt remélte, segít állami megrendeléseket szerezni a Synergon Rt.-nek, amelynek részvényeire a bróker előszeretettel spekulált. Terhelő vallomást tett Kulcsár Karl Imre volt MSZP-s parlamenti képviselőre is, aki állítólag összehozta őt Andó Sándor szocialista kőbányai polgármesterrel és munkatársaival. Nekik Kulcsár – mint mondta – 1999 és 2003 között félmilliárd forintot fizetett ki azért, hogy hozzányúlhasson a X. kerületi önkormányzat milliárdjaihoz. E történet hitelessége is erősen kétséges azonban, hiszen az önkormányzat pénzét a hamis kimutatások gyártásában profizmusra szert tett Kulcsár anélkül is eltapsolhatta, hogy bárkit is beavatott volna piszkos manővereibe.

A „feltáró jellegű” vallomásait ügyesen adagoló Kulcsárt ma már nem őrzik folyamatosan a rendőrök Újpesti rakparti lakása előtt álldogálva, hanem csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik, otthon van-e. A hatlakásos lépcsőház bejáratát biztonsági őr vigyázza, aki senkit sem enged fel Kulcsárhoz. A másik kulcsszereplő, Rejtő Endre Tibor, a K&H jelenleg lakhelyelhagyási tilalom alatt álló volt első embere, egyik törzshelye pedig a budai Rózsakert bevásárlóközpont Bécsi Kávézója.

Üzletelt Forróval is

Szabadlábon védekezik Forró Tamás egykori televíziós riporter is, aki – Kulcsár vallomása szerint – 2000-ben maga kereste meg a vele addig régiségügyleteket bonyolító exbrókert, segítsen a Világgazdaság című napilapot kiadó Zöld Újság Rt. értékesítésében, nehogy a lap „jobboldalhoz kötődő befektetőkhöz” kerüljön. Mint Kulcsár az FF-en elmondta: üzleti körük – az ekkoriban a bróker, majd papíron barátnője, Matics Brigitta által vezetett KH Invest Kft. révén – 230 millió forintért szerzett érdekeltséget a kiadóban, amelyet 375 millió forintért adtak tovább az Axel Springer Magyarország Kft.-nek.

Százmilliós per a K&H brókercége ellen

Eközben körülbelül 100 millió forintjáért perli a K&H brókercégét választottbíróság előtt egy Amerikába szakadt, a nevét titokban tartani kívánó magyar, akit a Floridában élő – s rendőri berkekben a brókerügy kulcsemberének tartott – Schönthal Henrik szervezett be Kulcsárhoz ügyfélnek. A Kulcsár-féle pénzmosási tranzakciókban kulcsszerepet játszó ír off-shore céget, a Montrade Ltd.-t gründoló, egykori londoni IBUSZ-képviselő Schönthal ellen tavaly márciusban elfogatóparancsot adtak ki, majd a magyar hatóságok a kiadatását is kérték az Egyesült Államoktól, eddig hiába.

A HVG információi szerint a névtelenségbe burkolózó ügyfél néhány héttel ezelőtt meglátogatta Schönthalt Floridában, aki – mint tapasztalta – él és virul, s azt hangoztatja: az amerikai hatóságok soha nem adják ki őt Magyarországnak (Kulcsár nem tett terhelő vallomást Schönthalra, Taxis Gyuszi viszont azt állította a rendőrségen, hogy ő Budapesten többször vitt pénzt „Söninek”).

Több nevet tud taxis Gyuszi?

Azt nem lehet tudni, vajon Kulcsár és Szekér Gyula – ügyvédeik vagy más segítőik közreműködésével – egyeztették-e vallomásaikat, de az tény, a gépkocsivezető is sorra megnevezte a Kulcsár által „elmeszelteket”, mint a pénzküldemények címzettjeit. A taxis egyébként sokkal több – s zömmel szintén a szocialistákhoz köthető – ügyfélről és bennfentes részletről számolt be, mint egykori megbízója.

Medgyessy barátja is kaphatott a pénzből

„Alexandru Mudurának egy alkalommal biztosan vittem pénzt. Csepelen a futballpálya mellett adtam át. Leszúrt, hogy miért nem értem a belvárosból Csepelre öt perc alatt, pedig Attila azt mondta neki” – vallotta például a taxis Medgyessy Péter exkormányfő romániai nagyvállalkozó barátjáról, aki Kulcsár és a Britton-cégek közreműködésével, a magyar állami Eximbank Rt. kölcsönéből épített plazát Nagyváradon. Mudura hasonló nevű fia, becenevén „Nani”, szintén kapott pénzt Gyuszi közvetítésével.

A taxis – állította a vallomásában – többször szállított pénzt Kulcsár törzshelye, a budai Déryné cukrászda tulajdonosának, Weigl Ottónak, illetve rokonának, Weigl Gábornak. Utóbbival – aki a volt titkosszolgálati tisztek által működtetett, jelenleg végelszámolás alatt álló, mások mellett ifjabb Apró Antal által alapított S-KomplexRt. felügyelőbizottsági tagja – utcasarkokon, uszodaparkolóban találkoztak.

Forrás: HVG

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.