időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Árad a Hortobágy-Berettyó

MNO
2005.03.26. 19:55

Árad a Hortobágy-Berettyó, hamarosan megnyitják a mezőtúri árvízkaput. A belvíz által sújtott területek nagysága jelentősen csökkent; a védekezésre már közel 900 millió forintot fordítottak. Demszky Gábor kijelentette: az árvíz miatt nem lesz több patkány a fővárosban.

Árad a Hortobágy-Berettyó, a vízállás megközelíti a másodfokú árvízvédelmi szintet. Hamarosan megnyitják a mezőtúri árvízkaput. A Hármas-Körös szintje ugyanis alacsonyabb, mint a Hortobágy-Berettyóé, így a kapunyitás után gyorsabban vonulhat le az árhullám. A Tisza bal partján Tiszafüred és Rakamaz között továbbra is elsőfokú az árvízvédelmi készültség. A Tisza Szegednél várhatóan vasárnap tetőzik 660-670 centiméteren. Az enyhe időjárás, valamint a várható csapadék következtében a a jövő hét közepén a Bodrogon árhullám alakulhat ki.

Közel 900 milliót fordítottak belvízvédelemre

Mind a 12 vízügyi igazgatóságnál belvízvédelmi készültség van érvényben, több mint 60 szakaszon. Az elöntött területek nagysága 82 ezer hektár, ennek több mint fele vetés és szántó. A belvízvédekezés napi kalkulált költsége megközelítőleg 36 millió forint, januártól számítva pedig eléri a 892 millió forintot – írta közleményében Boros István, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság kommuniációs vezetője. Tájékoztatott arról is: a még nagyobb károk elkerülésére, illetve a vízlefolyás gyorsítása és a belterületek védelme érdekében az igazgatóságok megelőző intézkedéseket is folytatnak: iszapolást, mederkotrást végeznek, eltávolítják a víz folyását gátló akadályokat. A megelőzéshez biztosított 207 milliós keretből már 102 millió forintot felhasználtak. Nemcsak az igazgatóságok, hanem 21 vízgazdálkodási társulat és 31 önkormányzat is védekezik, illetve készültséget tart fenn – tette hozzá az illetékes.

Demszky: Nem lesz több patkány

Az árvíz miatt nem lesz több patkány a fővárosban, az előbukkanókat pedig irtják a szakemberek – jelentette ki Demszky Gábor főpolgármester a fővárosi árvízi védekezésről tartott sajtótájékoztatóján. Csók László, a főpolgármesteri hivatal osztályvezetője elmondta: néhány helyen „előkerült” pár patkány a csatornákból, ám a „Köjál” összegyűjtötte. Palkó György, a Fővárosi Csatornázási Művek vezérigazgatója pedig arról beszélt: a részvénytársaság folyamatosan irtja e rágcsálókat. Az ÁNTSZ főosztályvezetője, Szántai Károly a rádiónak elmondta: a patkányhelyzet az árvíz miatt nem változik, legfeljebb „több patkányt fogunk látni”, mivel azok kimenekülnek a csatornákból. A patkánytetemeket a Bábolna Bio Kft. szedi össze – ők végzik a megfelelő kezelést is – tette hozzá. A főosztályvezető hangsúlyozta: a nemzetközi előírásokban megadott két ezreléknek a főváros jelentősen alatta marad, és jelenleg is patkánymentes.

A Magyar Rádió tudósítása szerint a főpolgármester beszámolt arról is: az ünnepek alatt árvízi ügyeletet tartanak a fővárosban, mivel tartanak a Duna vízgyűjtőjén csapadékosra forduló időjárás hatásától. Demszky beszámolt a védekezést megerősítő beruházásokról, egyebek mellett a XXII. kerületi, az állammal közösen finanszírozott Duna-telepi gát építéséről és a Római parti védmű megépítésének tervéről.

Forrás: Magyar Rádió, Info Rádió, Mobilpress

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.