időjárás °C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Cégbírósági eljárást indított a Tebész a Brau Rt. ellen

MNO
2005.03.24. 10:50

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) úgynevezett törvényességi eljárást indított a Győr-Moson-Sopron Megyei Cégbíróságon a magyar Brau Rt. ellen – írja a portfolio.hu.

A Tebész az úgynevezett törvényességi eljárásban kérte a Cégbíróságot, kötelezze a söripari céget a Heineken cégcsoporttal kötött összes szerződésének megmutatására, és tegye lehetővé a 2003-2004. évi könyvelésének Tebész általi áttekintését is.

A Tebész a gazdasági társaságokról szóló törvényben lefektetett, részvényest megillető tájékozódási jogra hivatkozva indította a nyilvános társaságok esetében precedens értékű eljárását. Nemrégiben ugyanis birtokába jutott egy olyan, a Fővárosi Ítélőtábla által hozott ítélet, amely kimondta: egy társaság még üzleti titokra hivatkozva sem titkolhatja el részvényese elől azon szerződéseit, melyet egy másik részvényesével kötött.

A most indított törvényességi eljárás konkrét célja az, hogy kiderüljön, a Heineken csoport hova és milyen módon tüntetett el törvénysértő befolyásszerzése óta a magyar Brauból több mint 3 milliárd forintnyi készpénzt, és milyen, cégcsoporton belüli extra költségek miatt nem tud nyereséget termelni folyamatosan növekvő árbevétele ellenére sem a magyar leánycég.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.