Az élelmiszerek csupán kis része tartalmaz akkora mennyiséget az egyes tápanyagfajtákból, mint amekkorát a címkén feltüntetnek – derül ki egy brit fogyasztói magazin vizsgálatából. A Which? című lap 70 termék legfontosabb összetevőit és jellemzőit – energia, fehérje, szénhidrát, cukor, zsír, rost, telített zsírsavak, só – vizsgáltatta meg, és csupán az esetek hét százalékában talált pontos értéket. Az eltérés sokszor meglepően nagy volt: a Tesco Kids Hot Dog Pizza például majdnem másfélszer több cukrot tartalmazott, mint amit ráírtak.
A gyártók a BBC szerint azzal védekeznek, hogy nagyon nehezen tudják pontosan meghatározni a tápanyagok mennyiségét. A cukor vagy a zsírok például számos különböző forrásból kerülhetnek bele az adott termékbe, és az alapanyagok pontos jellemzői az évszaktól és más tényezőktől függően is változnak. Emiatt az élelmiszeripar csak egy középértéket ad meg a címkén, ettől plusz-mínusz húsz százalékos eltérést elfogadhatónak tartanak, sőt azoknál a tápanyagoknál, amelyek csak néhány százalékát teszik ki a termék tömegének, 30 százalékos ingadozás is normális.
Magyarországon is előfordul, hogy a feltüntetett tápanyagértékekhez képest plusz-mínusz húsz százaléknál nagyobb eltérést mérnek egyes élelmiszerekben – tájékoztatta a Világgazdaságot Siklósi Máté a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségtől. A főfelügyelőség rendszeresen bírságolja azon gyártókat, akik becsapják a fogyasztókat. Ha van előírás egy összetevő mennyiségére, akkor általában az azt kétszeresen túllépő gyártók ellen lépnek fel.
Forrás: BBC, Világgazdaság

Kettészakadt az ország: óriási hőmérséklet-különbség északon és délen