időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Fidesz: A tartótisztek is kerüljenek nyilvánosságra!

MNO-összeállítás
2005.03.09. 12:30

A Fidesz frakciójának meghatározó többsége szerint ha nyilvánosságra kerülnek az ügynökök, akkor mindennek nyilvánosságra kell kerülnie, a tartótiszteknek is, akik működtették ezt a hálózatot – jelentette ki Pokorni Zoltán egy reggeli műsorban. Mint mondta, van egy kisebbségi álláspont is, amelyet Kövér László képvisel, aki a Nemzetbiztonsági Hivatal érdekeit is figyelembe veszi.

Ügynökmúlt: Gyurcsány családja is érintett
Ifjabb Apró Antal – annak a hírhedt Apró Antalnak a fia, aki az 1956-os forradalom leverésénél a szovjet beavatkozásban segédkezett, majd később a Kádár-rezsimben iparügyi miniszterként és a Minisztertanács elnökhelyetteseként tevékenykedett – a rendszerváltás évében távozott a szolgálatoktól, s részben ő alapította más volt titkosszolgálati személyekkel együtt az S-Komplex Nemzetközi Biztonságvédelmi Kft.-t, amely később részvénytársasággá alakult – írja a Magyar Nemzet. Unokatestvére Vajda József, akinek édesanyja Apró Antalnak a testvére. Ő csak az 1998-as kormányváltást követően került ki a Nemzetbiztonsági Hivatal kötelékéből – ahol a második számú vezető volt –, viszont a jelenleg már végelszámolás alatt álló S-Komplexben korábban igazgatósági tagként, mostanáig pedig felügyelőbizottsági tagként dolgozott. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök anyósa, Apró Piroska is felügyelőbizottsági tag volt ebben a cégben 1994-ig. Az S-Komplex egyébként vegyes cég, igazgatóságába több izraeli állampolgár került be. Nagy Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori vezetője, aki napjainkban is hallatta hangját az ügynöklisták terén, szintén a kezdetektől részt vett a cégben, s csak 2001-ben lépett ki.

Mint arról beszámoltunk, Szili Katalin házelnök tegnap nem engedélyezte a parlamentben, hogy két fideszes képviselő Gyurcsány Ferenc és családi környezete állambiztonsági kapcsolatairól interpelláljon a miniszterelnökhöz. Az ellenzéki politikusok szerint a kormányfő kérésére döntött így Szili. László Boglár kormányszóvivő cáfolta ezt, és elmondta: sem Gyurcsány Ferenc, sem a kormányfő egyetlen családtagja nem volt kapcsolatban a pártállami titkosszolgálatokkal.
A Fideszben valóban vita van az ügynöktörvénnyel kapcsolatban – jelentette ki ma Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. Mint mondta, van egy kisebbségi álláspont, amit Kövér László képvisel, aki a létező Nemzetbiztonsági Hivatal szempontjait is felhozza, vagyis, hogy egy szuverenitását, saját erejét őrző ország nem mondhat le ezen eszközökről.Kémelhárítás és kémek minden országban vannak – jegyezte meg az ellenzéki politikus. Mint mondta, a Fideszen belül a frakció meghatározó többsége, 95 százaléka szerint ha nyilvánosságra kerülnek az ügynökök, akkor mindennek nyilvánosságra kell kerülnie. Azoknak is, akik tartották, zsarolták ezeket az embereket, működtették ezt a hálózatot – hangsúlyozta Pokorni Zoltán, mondván: az már a kormány problémája, hogy ezek után miként működteti a nemzetbiztonsági szolgálatokat.A Fidesz képviselőinek a többsége azt az álláspontot képviseli, hogy aki szolgálatot teljesített a rendszerváltozás előtt, és ma is, annak ki kell válnia a Nemzetbiztonsági Hivatal, illetve információs hivatal kötelékéből, illetve a közéleti szerepét korlátozni kell azoknak, akik ezt az egészet üzemeltették, fenntartották – szögezte le Pokorni Zoltán.
Az egyetemeken nincs helye a pártpolitikának – mondta a reggeli műsorban Pokorni Zoltán utalva arra, hogy egyetemeken Gyurcsány Ferenc miniszterelnök előadásai előtt aktivisták szórólapokat osztogatnak, és egy olyan alapítványba agitálják a fiatalokat, amely az MSZP-hez kötődik. A Fidesz alelnöke szerint az amőba játékhoz az egyetemeken tulajdonképpen adatokat gyűjt az MSZP. A Fidesz sem a nemzeti petíció, sem más akciója kapcsán közoktatási vagy felsőoktatási intézményekben nem szervezett pártot – hangsúlyozta Pokorni Zoltán. A politikus szerint az amőba egy szocialista mozgalom, és ha hinni lehet a híradásoknak, akkor a hivatalban lévő miniszterelnök és az oktatási miniszter ezeket az egyetemi fórumokat arra is kihasználta, hogy népszerűsíti, és invitálja ide az egyetemista fiatalokat, ami helytelen.A tévéfelvételen látni lehet, hogy Magyar Bálint zavartan álldogált a miniszterelnök mögött, miközben Gyurcsány Ferenc a fényképével illusztrált szórólapokat osztotta szét az MSZP-s aktivistákkal az egyetemisták között. Az, hogy Gyurcsány Ferenc így jár el, tőle nem várok mást – jegyezte meg a Fidesz alelnöke, aki szomorúnak tartja, hogy Magyar Bálint hallgat, és asszisztál ehhez.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.