időjárás 3°C Virgil 2022. november 27.
logo

Juhász: Nincs pénz, újra kell gondolni a Honvédség feladatait

MNO
2005.03.10. 12:10

Újra kell gondolni a Magyar Honvédség feladatait és azt, hogy ezekhez milyen eszközöket kell hadrendben tartani – jelentette ki a honvédelmi miniszter. Juhász Ferenc tárcavezető elismerte, hogy ellehetetlenült a haderőreform időarányos végrehajtása.

Ezötszáz fős leépítés és a NATO-felajánlások átütemezése fémjelzi majd a Magyar Honvédség idei évét a Honvédelmi Minisztérium költségvetésének több mint százmilliárd forintos csökkentése miatt.

Juhász Ferenc közölte, mivel a védelmi költségvetési források az idén negyedével csökkentek, így bizonyos feladatokat nem tudnak megvalósítani olyan mértékben és olyan ütemben, mint ahogyan azt korábban tervezték. A NATO-nak ígért haditechnikai fejlesztéseket a szaktárca kénytelen átütemezni, le kellett mondani a harci helikopterek korszerűsítéséről, későbbre kellett halasztani a tüzérségi eszközök beszerzését és a szállítóhelikopterek modernizálását, valamint kikerült az elképzelések közül a BTR–80 -asok teljes felújítása is. Juhász elismerte, hogy a legnagyobb elmaradás a híradástechnikai fejlesztésben lesz. Ebben az évben csak kétmilliárd forintért szerez be a HM tábori rádiókat, pedig a híradó-program keretében több tízmilliárd forintot kívántak erre fordítani. A tárcavezető ugyanakkor a sikerek között említette meg, hogy jövőre megérkeznek az első Gripenek, folytatódik a gépjárműbeszerzési, és a laktanyarekonstrukciós program. Kiemelte: idén 1500 embertől kell megválni, de ez főként a HM-et és háttérintézményeit érinti, nem az egyes csapattesteket. Ezzel kapcsolatban Fapál László a HM közigazgatási államtitkára megjegyezte: a költségvetés 102 milliárd forintos csökkentése miatt „nem lehet azt mondani, itt van a vége” a leépítéseknek. Információink szerint a tegnap bejelentettekkel szemben az év végéig akár 2200 főt is elbocsáthatnak a HM-ből, annak háttérintézményeiből, és a hadseregtől.

A miniszter szerint az idei év egyik legnagyobb kihívása az lesz, hogy hogyan lehet megvalósítani egy olyan erőforrás-gazdálkodást, amely a működőképességet nem veszélyezteti és onnan von el forrásokat, ahonnan ezt kisebb kár okozásával teheti.

Juhász feljelentheti Farkas Rolandot

Amennyiben az ügyészség azt mondja, hibáztunk, akkor le kell vonni a következtetéseket, ha azonban kiderül, hogy adott körülmények között a tőlünk telhető korrektséggel jártunk el, akkor meg fel kell jelenteni a százados urat – közölte Juhász Ferenc az afganisztáni misszió felszerelését kritizáló Farkas Rolanddal kapcsolatban. Mint ismert, az ügyben Havril András vezérkari főnök fordult a katonai ügyészséghez, Farkas Roland pedig beadta leszerelési kérelmét, de kész arra, hogy akár a bíróság előtt is igazolja állításait.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.