időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Újabb traktorok indultak a főváros felé

MNO
2005.03.11. 20:15

Újabb erőgépek indultak a főváros irányába az Alföldről. Korábban válságstábot hozott létre a Magosz, miután a miniszterelnök nem jelölt ki új tárgyalópartnert Németh Imre helyett. A gazdák Németh Imre leváltását szorgalmazzák. A kormányszóvivő közölte: Gyurcsány nem tárgyal a gazdákkal. A Fidesz felszólította a kormányfőt, folytasson megbeszélést a Magosszal. A gazdák mai közleményükben úgy fogalmaznak: a kormány leírta a magyar vidéket.

Újabb tiltakozók indultak erőgépeikkel az Alföldről Budapest irányába – közölte a Magyar Sertéstartók Szövetségének elnökének bejelentése alapján a Magyar Rádió. Sákán Antal elmondta: a munkagépek az 51-es úton Dunaharaszti felé tartanak, ahol félpályás útlezárásba kezdenek. Hasonló tiltakozó megmozdulás lesz több más helyen is.

Az akció legalább március 16-ig tart, de az engedélyt már meghosszabbították március 23-ig.

Péntek este a budapesti tüntetők előtt Jakab István, a Magosz elnöke arra kérte vidéki támogatóit, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a tiltakozó megmozdulásokban és készüljenek a határozott fellépésre.

Válságstábot hozott létre a Magosz

Válságstábot alakított délután a Magosz, mert Gyurcsány Ferenc nem jelölt ki új tárgyalópartnert az agrárminiszter helyett a tárgyalások folytatására – jelentette be Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke. A gazdák azért kérték a miniszterelnök közbelépését, mert – mint Jakab István hangsúlyozta – megingott a bizalmuk Németh Imrében, aki délelőtt kijelentette: részéről lezártnak tekinti a tárgyalást, mivel a Magosz 41 követeléséből 40-ben a felek megállapodtak. Németh közölte: a költségvetési keretet nem tudják túllépni, nem tudják egyösszegben kifizetni a 15 milliárd forintos állatjóléti támogatást. – A gazdák viszont ahhoz nem járulnak hozzá, hogy a vidékfejlesztési tervet rövidítsék meg azért, hogy az állatjóléti támogatásokat kifizessék – mondta az MNO-nak Hevesi István, a Magosz tárgyalódelegációjának egyik tagja. A demonstrálók Németh Imre azonnali lemondását követelik –- hangzott el a Hír Televízióban.

A Magosz cáfol

A Magosz vezetősége ma közleményt tett közzé, melyben hangsúlyozzák: a hivatalos kommunikációval ellentétben a demonstráló gazdák és a kormány közötti megállapodás nem pusztán néhány milliárd forint támogatás elmaradása miatt hiúsult meg. A kormányt képviselő agrárminiszter négy pontban nem volt hajlandó engedni a gazdák követeléseinek, amelynek hatására a magyar vidék leépülése a következő években felgyorsulhat, tömeges csődhullám indulhat el – írják. A gazdák szerint a kormány leírta a magyar vidéket.

Gyurcsány a gazdákat vádolta

Az Országos Gazdademonstrációs Bizottság és a gazdák küldöttsége a délelőtt folyamán úgy határozott, a továbbiakban csakis Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, vagy annak megbízottjával hajlandóak tárgyalni. Gyurcsány Ferenc azonban a dél-koreai fővárosban közölte: nincs felhatalmazása arra, hogy a költségvetés általános tartalékaiból „15-20 milliárd forintokat” kifizessenek. A kormányfő azzal vádolta a gazdákat, hogy céljuk a tárgyalások tudatos megszakítása. Szerinte a kormány hetek óta semmi újat nem mondott, s a gazdák így akár hetekkel ezelőtt is megmondhatták volna, hogy nem tárgyalnak – írja a teletext.hu. László Boglár kormányszóvivő a Hír Televíziónak azt mondta: Gyurcsány Ferenc nem tárgyal a gazdákkal.

Fidesz: Gyurcsány térjen haza!

Gyurcsány Ferencnek meg kell szakítania külföldi útját, és azonnal haza kell jönnie, hogy ellássa sürgős feladatát – jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Lengyel Zoltán, a Fidesz-frakció mezőgazdasági kabinetjének vezetője, aki szerint ez nemcsak kötelessége a kormányfőnek, hanem elemi emberiességi gesztus is a gazdákkal szemben. – A gazdák a tárgyalások során elmentek addig, ameddig elmehettek – tovább már nem hátrálhattak. Ha tovább hátrálnak, alulmaradnak a kíméletlen uniós versenyben. A kormány és Gyurcsány Ferenc elő tudja teremteni az állatjóléti támogatáshoz szükséges összeget. Igaza van Németh Imrének, hogy ehhez politikai döntésre van szükség – mutatott rá a Fidesz mezőgazdasági kabinetjének vezetője, aki szerint a költségvetés tartalékából ki kell fizetni a támogatást, mivel több tízezer gazda sorsa múlik ezen. – Kérjük a kormányt, kérjük a kormánypártokat, kérjük Gyurcsány Ferencet: ne csak beszéljenek, cselekedjenek is – hangsúlyozta Lengyel Zoltán, hozzátéve: a Fidesz-frakció bármilyen időpontban, akár rendkívüli ülésen is rendelkezésre áll a rendkívüli helyzet orvoslása érdekében – írja a fideszfrakcio.hu.

Hillernek elege van a „politikai méregkeverésből”

A gazdákkal tárgyaló kormánydelegáció mozgástere egy forinttal sem terjeszkedhet az idei költségvetési kereteken túl – mondta Hiller István, az MSZP elnöke egy mai sajtótájékoztató keretében. Hozzátette: nem engedhetnek a politikai nyomásnak, továbbá felszólította Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, hogy tisztázza szerepvállalását a gazdademonstrációban.

Az SZDSZ a továbbiakban politikai tartalmat tulajdonít a gazdák demonstrációjának

A szabad demokraták szerint a kormány mindent megtett a megállapodás érdekében, és a lehetőségei határáig befogadó volt a gazdák követelésével szemben. Miután a megállapodás lényegében megszületett, és a kormányzatnak most, attól függetlenül, hogy a felek nem írják alá, az egyes elemeket el kell kezdeni teljesíteni, a gazdák pedig hadd demonstráljanak tovább. Ennek azonban az SZDSZ a továbbiakban politikai jelentőséget tulajdonít.

Teljes útzár volt Tompánál

A csongrádi tüntető gazdák teljes szélességében lezárták a tompai határátkelőhez vezető utat. A rendőrség felszólítására a demonstrálók visszatértek egy útsávba. Az 55-ös főúton Kiskunhalasnál, a határtól 10 kilométerre keresztbe álltak a traktorok az úton. A rendőrség felszólítására a gazdák visszaálltak egy sorba. Közben országszerte folytatódtak a félpályás útlezárások. Összesen 60 helyszínen tüntetnek, helyenként 150 erőgéppel zárják le a fél sávot a gazdák. Vas megyében továbbra is a határátkelőkhöz vezető utakon, a bucsui, a Rábafüzesi határátkelő előtt, Jakabháza és Kőszeg közelében van forgalomlassító demonstráció. Heves megyében 50 géppel ma is három helyszínen, Kápolna határában, a 3-as főúton és Füzesabony mellett demonstrálnak. Tolna megyében 4 helyszínen, Somogyban 3 helyen, Balatonlelle, Barcs és Marcali térségében zárták le félpályán az utat. A Fejér megyei gazdák négy helyszínen tüntetnek, Borsodban Bánrévénél a határállomáshoz vezető utat is elállták fél szélességben gépeikkel a gazdák.

Művészek és sportolók a gazdák mellett

Előadóművészek és sportolók biztosították a gazdákat szolidaritásukról. A magyar gazdák problémája nem magánügy, hanem össznemzeti kérdés – hangsúlyozzák közleményükben, melyet Gyarmati Dezsõ, Grosics Gyula, Wichmann Tamás, Nemcsák Károly, Reviczky Gábor, Kárpáti György, Bánffy György, Mészöly Kálmán, Kásás Zoltán, Bitskey Tibor, Gyulay Zsolt, Kautzky Armand, Esztergályos Cecilia,
Vikidál Gyula, Császár Angela, Szikora Róbert, Raksányi Gellért, Kulcsár Gyõzõ, Egerszegi Krisztina, Pataky Attila /EDDA/, Balázs Fecó, Szabó Csilla, Kemény Gyõzõ /Bojtorján/, Németh Alajos /Bikini/, Csúri Ákos, Vaskúti István, Balázs Péter és Kemény Gyõzõ írt alá.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.